«Як умру, то поховайте мене на могилі, серед степу широкого, на Вкраїні милій...» На жаль, таку відданість Батьківщині, як Великий Кобзар, готовий демонструвати далеко не кожен молодий українець. Темою дослідження «Фішки» стали приголомшливі дані Київського молодіжного центру праці. Згідно з ними, 65% молоді виявили бажання поїхати за кордон на заробітки, а 14% опитаних хочуть емігрувати назавжди. За словами директора Київського молодіжного центру праці Олександра Нагурного, щороку на чужині працевлаштовуються близько 70—80 тисяч молодих українців, а за кількістю мігрантів Україна входить до топ-20 держав, які сукупно формують більше 50% усіх трудових міграційних потоків.

Мабуть, усе починається з непереборного бажання молоді будь-що отримати іноземний диплом. Це нині вважається престижним і стає заповітною мрією українців, починаючи із шкільної лави. «Поїхати навчатися за кордон — це можливість познайомитися з багатьма новими людьми, пізнати їхню культуру, — зізнається «Фішці» старшокласник із Києва Андрій Пономаренко. — Крім того, це можливість досконало вивчити іноземну мову. І тоді перед тобою відкриється безліч перспектив, адже європейські й американські дипломи приймають будь-де, а вітчизняні — ні. Щоб хто не казав, а у Європі є попит на молодих і талановитих, а заробітки — набагато вищі за українські. А на Батьківщині ще й спробуйте з дипломом молодого спеціаліста працевлаштуватися...»

Сплячий патріотизм чи здоровий прагматизм?

Дар’я Боброва, навчається у Франції, м. Ліон:

«Я навчаюся на факультеті права та політичних наук. Обрала цю спеціальність та поїхала навчатися за кордон для того, щоб дізнатися, як правильно будувати міцну і перспективну державу.

Після навчання хочу повернутися в рідну країну і спробувати потрапити в політику, щоб допомогти змінити мою Батьківщину. Адже знаю, що їй необхідні зміни. Звісно, я не збираюся робити це шляхом революції, яка б спровокувала нові жертви, нову «перебудову», а згодом — появу нової мафії, корупції. Навпаки, все потрібно робити мирними шляхами. Люди мають знати, що і у нас найважливішими можуть бути права людини, безпека громадянина, рівність.

Я — патріотка і вважаю, що у кожної людини має бути почуття обов’язку перед своєю Батьківщиною».

Коля Максимов, навчається у Польщі, м. Варшава:

«Я люблю Україну, особливо полюбив її, коли захопився історією. Можливо, у вас виникне запитання, чому я тоді поїхав навчатися за кордон? Тому що ні для кого не секрет, що в інших країнах дають кращу освіту, ніж у нас.

У майбутньому я хочу переїхати жити до своєї сестри, у Чикаго. Мені набагато легше буде влаштуватися, якщо матиму європейський диплом.

Чи були у мене думки все ж таки повернутися на Батьківщину? Так, були. Але я це зроблю тільки тоді, коли в Україні будуть рівні умови для всіх. А поки що завжди буде правим той, у кого кишені і гаманець набиті купою грошей і у кого є влада».

Мірас Катєнов, навчається в Америці:

«У моєму випадку ймовірність, що я повернуся до України одразу після навчання, дуже низька. У Штатах я навчаюся на інженера, а, як відомо, в Україні ця професія недооцінюється, у той час як в Америці вона вважається престижною. Якщо я зможу знайти гарну роботу, це стане чудовим стартом для моєї кар’єри.

Але я знаю багатьох українців, які навчаються в Англії і збираються повертатися до України, тому що вірять, що не все ще втрачено».

«Дорослі» думки про краще майбутнє

Іван Забіяка, кандидат історичних наук, КНУ ім. Шевченка:

«У цілому ставлення до цього явища у мене позитивне. Є дуже багато чинників, які спонукають молодь їхати за кордон одержувати два чи більше дипломів. Ці фактори — і об’єктивні, і суб’єктивні. Не хочу говорити про них детальніше, бо вони інколи понижують градус позитиву.

Але зазначу, що період студентства — чи не найкращий, чи не найпродуктивніший час для вибору й частково реалізації власних орієнтирів. А щоб визначитися, треба шукати, реалізовувати свої мрії, враховуючи нинішній стан країни, суспільства... І не завжди реалізуватися можна тут, тоді варто спробувати за кордоном...

Звісно, дуже хочеться, щоб молодь зі світовим рівнем знань була затребувана і гідно оцінена саме на Батьківщині. Проте, на жаль, поки що про це в Україні можна лише мріяти...»

Думки батьків дітей, які навчаються не в Україні, розійшлися. Шість із десяти нами опитаних відповіли, що були б раді, якби їхні діти залишилися у тих країнах, де нині навчаються. Тому що, на їх думку, Україні нічого доброго не світить. Себто, мине ще багато років, доки тут щось зміниться на краще. А батьки, звісно, хочуть, щоб у їх дітей було стабільне, справедливе і забезпечене життя. І марно, принаймні у найближчі роки, сподіватися, що це можливо в Україні.

Фото надані учасниками опитування.

P.S. Так, вітчизняним галузям виробництва не вистачає кваліфікованих інженерів, хіміків, біологів, фізиків, у нас бракує лікарів, учителів. Бо вони, здобувши освіту на Батьківщині, прагнуть виїхати за кордон, щоб там працювати і жити. Адже виходить, що тут вони нікому не потрібні.

І щоб змінити цю тенденцію, треба щось змінити в державі, а не в головах тих, хто прагне вирватися з України...