Це на 492,7 тис. тонн, або 22,7%, більше, ніж у попередньому місяці, повідомляє Мінагрополітики.

Експорт пшениці зріс майже втричі - до 412 тис. тонн порівняно з 138,4 тис. тонн, що були реалізовані за межі держави у червні. Водночас це значно менше 960 тис. тонн пшениці, експортованої з України в липні 2021-го за працюючих морських портів країни.

Україна відвантажила на експорт 183 тис. тонн ячменю, що в рази перевищує обсяг в 26 тис. тонн цієї зернової, експортованої місяцем раніше. Стрімкому зростанню реалізації безумовно сприяє надходження на ринок нового врожаю. Однак це також у рази менше 1,1 млн тонн ячменю, що були відвантажені з країни в липні минулого року.

Фактичний експорт кукурудзи виріс на 84,7 тис. тонн - до 1,1 млн тонн. Для порівняння: у липні 2021 року експорт кукурудзи був на рівні 960 тис. тонн, адже традиційно в цей час сезон української кукурудзи добігав кінця. Утім, нині кукурудза за обсягами продовжує домінувати в експорті аграрної продукції.

Майже на третину порівняно з попереднім місяцем знизилося постачання соняшника. Так, у липні його відправили за межі держави 362,1 тис. тонн, адже вітчизняні переробники також купують олійну сировину з огляду на розблокування глибоководних портів Одещини. Втім, це все одно майже вдвічі більше, ніж загальний експорт соняшнику в 189,6 тис. тонн за весь попередній сезон, зазначають у Мінагрополітики.

Водночас експорт соняшникової олії за місяць сягнув 307 тис. тонн, що на 39,4 тис. тонн перевищує обсяги червня. Варто зауважити, це лише на 9% менше, ніж було реалізовано за кордон у липні минулого року.