Ним виявився старший лейтенант зс рф Антон Струєв, командир розвідроти розвідувального батальйону 15-ї «миротворчої» бригади 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального округу рф. Окупант з позивним «Беркут» особисто віддавав накази про розстріл мирних мешканців під час окупації сіл Броварського району Київської області.

СБУ зібрала повну доказову базу на вбивцю в погонах, який підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу України). Оприлюднено перехоплену українською спецслужбою розмову кадрового офіцера рф із підлеглими.

— «Беркут», я 23-й! — викликає підлеглий командира.

— Говори! (це слово супроводжується нецензурною лайкою).

— От меня слева машина проехала и два человека по гражданке.

— Да валите там всех... (далі нецезунзурна лайка). Есть гражданские — в расход (знову лайка) всех!

— Понял!

За даними слідства, рашист не обмежувався лише злочинними наказами, він особисто захоплював у полон мирних мешканців у селах Мокрець та Заворичі і катував їх.

Вдаючись до тортур, рашист вимагав від селян надати інформацію про військовослужбовців ЗСУ, бійців Тероборони та патріотично налаштованих односельчан. Вранці 22 березня після чергового допиту підлеглі «Беркута» взяли на приціл місцевого мешканця. Коли чоловік повернувся до окупантів спиною, любителі пісень, у яких співається про «офіцерскую честь рассіян» за наказом Струєва вистрелили йому в спину й залишили помирати на вулиці.

Тяжкопораненого чоловіка, котрий стікав кров’ю, підібрали односельці. Той вижив, впізнав свого вбивцю та готовий свідчити проти російських терористів у міжнародному суді.

Український суд призначив покарання іншому рашисту — старшому сержанту зс рф Михайлу Кулікову, який проведе за ґратами 10 років. Цей російський танкіст, що розстріляв багатоповерхівку у Чернігові, теж звинувачений у порушенні законів та звичаїв війни.

В основу обвинувального акта покладено доказову базу, зібрану слідчими СБУ.

Встановлено, що танкіст 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади зс рф 24 лютого у складі свого військового підрозділу перетнув державний кордон України з боку білорусі. Просуваючись у напрямку Чернігівщини, його танк обстрілював населені пункти.

Зокрема, зафіксовано, що 26 лютого 2022 року, за наказом командира, сержант вистрілив в 11-поверховий житловий будинок обласного центру. У результаті прямого влучання осколково-фугасного танкового снаряда калібру 125 мм зруйновано декілька квартир.

Невдовзі після цього бійці ЗСУ підбили ворожий танк, а його екіпаж захопили у полон.

Тож рашист Михайло Куліков відбуватиме справедливе покарання. Не уникнуть відповідальності і ті окупанти, що тільки на Чернігівщині зруйнували та пошкодили понад 7 тисяч будівель. Зокрема, понад тисячу багатоповерхових житлових будинків, майже 5,5 тисячі приватних будівель, 216 закладів освіти, 74 медичні заклади, 45 закладів культури, 183 об’єкти життєзабезпечення.

Джерело: https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/videos/5502813599833433