Про це інформує прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Виконавчий орган Київського міської ради (Київської міської державної адміністрації) та комунальне підприємств "Київтранспарксервіс" визнано порушниками законодавства про захист економічної конкуренції.

Антимонопольний комітет України встановив, що комунальне підприємство скористалося монопольним становищем під час формування розрахунку вартості послуг з паркування на своїх майданчиках, а КМДА, яка своїм розпорядженням затвердила тарифи, легітимізувала це порушення.

Відповідно до матеріалів справи № 138/60/146-рп/к.21, КП "Київтранспарксервіс" з березня 2021-го по січень 2022 року мало монопольне становище на ринку надання послуг з користування відведеними майданчиками для платного паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах міста Києва, які використовуються (експлуатуються) підприємством для надання послуг.

До планової калькуляції вартості своїх послуг комунальне підприємство внесло статті витрат: "Облаштування паркувального майданчика заїзними кишенями" та "Обов'язкові платежі 60%". Однак відповідно до "Порядку формування тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів" усі паркувальні майданчики "Київтранспарксервісу" мають облаштовуватись за рахунок комунального підприємства у разі затвердження Київською міською радою відповідної інвестиційної програми.

Розрахунки "Київтранспарксервіс" надав до ВО КМР (КМДА). На їхній підставі органом було затверджено новий тариф на паркування у столиці. Запровадження цього рішення збільшило вартість послуги з паркування у столиці на 60,0 %-82,3%.

Важливо

За результатами розгляду справи Тимчасова адміністративна колегія АМКУ 17 серпня 2022 року зобов'язала "Київтранспарксервіс" та КМДА у двомісячний строк припинити порушення. Додатково на комунальне підприємство "Київтранспарксервіс" накладено штраф у розмірі 1 484 750 грн. Це не перше порушення КП "Київтранспарксервіс", встановлене комітетом. У липні 2021 року ТАК АМКУ наклала на це підприємство штраф у розмірі 2,6 млн грн. Було встановлено, що КП "Київтранспарксервіс" вимагало з переможців електронних аукціонів за право розміщення/облаштування паркувальних майданчиків сплатити додатковий платіж та стягувало штрафи за відмову від укладання договору чи підписання актів приймання-передачі. Підприємство досі не сплатило штраф за це порушення та оскаржує рішення АМКУ у судах. Господарський суд Києва підтримав позицію комітету.

Нагадаємо

Вартість паркування в Києві залежить від зони. У І зоні, що охоплює центральну частину міста, вартість однієї години паркування становить 35 грн/год, а в ІІ зоні, на прилеглих до центру територіях, - 25 грн/год. У спальних районах міста - 5 грн/год, повідомляється на сайті КМДА.

У разі несплати за паркування на водіїв чекають штрафи відповідно до чинного законодавства - у 20-кратному розмірі від вартості години паркування залежно від зони: 700 грн, 500 грн та 100 грн відповідно.

8 серпня в Києві тимчасово скасували плату за паркування автомобільного транспорту на муніципальних майданчиках через судовий процес.

За матеріалами прес-служби АМКУ.

Фото з відкритих джерел.