На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без змін. Ворог обстріляв з артилерії населений пункт Павлівка Сумської області.

На Харківському на-прямку противник здійснив обстріли з танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Чугуїв, Золочів, Протопопівка, Соснівка, Коробочкине, Шестакове, Мілова, Дуванка, Гусарівка та Прудянка. На Запорізькому напрямку ворог задіяв для ураження танки та артилерію поблизу Шевченка, Чарівного, Преображенки, Залізничного, Гуляйполя, Новосілки, Степового, Времівки та Дорожнянки.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжив обстріли наших позицій із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії бойового зіткнення. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Миколаївське. В акваторіях Чорного та Азовського морів на бойовому чергуванні перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

Оперативне командування «Південь» відзвітувало про знищення російських зенітних ракетних комплексів: за 18 серпня підтверджується знищення чоти-рьох пускових установок та однієї радіолокаційної станції до зенітного ракетного комплек-су С-300, який рашисти використовують для уда-рів по наземних цілях.

Водночас ЗСУ також вправно нищать і радіолокаційні станції до цих комплексів: як приклад, на початку серпня ЗСУ разом із пусковими знищила й рідкісну РЛС 9С19 «Имбирь», яка входить до складу ЗРК С-300В і вміє виявляти балістичні ракети.

Загалом, як зазначають в ОК «Південь», ситуація залишається складною, але контрольованою. Крім С-300, за добу вдалося «демілітаризувати» також 73 рашистів, три танки, один склад боєприпасів та п’ять одиниць броньо-ваної та автомобільної техніки.

За інформацією американського Інституту вивчення війни (ISW), міністерство оборони рф, імовірно, створює передумови для того, щоб звинуватити Україну в атаці на Запорізьку АЕС.

Так, 18 серпня, вперше з 6 липня 2022 року, не було заявлено про російські територіальні здобутки в Україні. Проте російські війська все ще проводили обмежені та безуспішні наземні наступи на східному напрямку 18 серпня. Російські джерела повідомили про вибухи по всьому Криму у ніч на четвер. ISW підтверджує, що росіяни вели наземні штурми на південь від Сіверська та на північний схід і південь від Бахмута, продовжували вести наступальні дії на північ, захід і південний захід від Донецька. А також здійснили невдалий наземний штурм у Запорізькому напрямку.

Так само, як і у випадку з наземним вторг-ненням, початкові онлайн-плани Росії, схоже, провалилися. За півроку після широкомасштабного вторгнення Росія не змогла досягти успіхів в інформаційній війні проти України. Про це заявив глава британської розвідувальної служби Джеремі Флемінг у статті для The Economist.

«Ми стали свідками героїчного захисту українських військових, в Інтернеті ми, мабуть, побачили найефективнішу оборонну кіберактивність в історії. Діючи під постійним тиском проти дуже здібного супротивника, ця команда промисловості, розвідки, служб безпеки, а в деяких випадках і громадян, працювала пліч-о-пліч, щоб попереджати, реагувати та виправляти. Цей кіберзахист виявився сильнішим, ніж очікувала Росія». Наразі президент

Путін повністю програв інформаційну війну в Україні та на Заході. Хоча це привід для радощів, ми не повинні недооцінювати те, як російська дезінформація діє в інших частинах світу», — за-
значив він.

Флемінг також розповів, що за місяць до нападу на Україну російська військова розвідка розгорнула зло-
вмисне програмне забезпечення WhisperGate, щоб знищити та зіпсувати українські урядові системи.

А менш ніж за годину до вторгнення в Україну рф націлилася на супутникові мережі ViaSat, якими користуються українські військові, уряд і цивільні особи. Атака поширилася і на сусідні країни, завдавши побічної шкоди низці послуг: від вітрових електростанцій до доступу до Інтернету. Але ці проблеми спільними зусиллями вдалося швидко усунути.

Голова британської розвідки зазначив, що світ повинен вжити заходів, аби протистояти організованим державним кампаніям дезінформації та забезпечити, щоб вони не притупили міжнародне обурення діями росії.