Мета спільного проекту Українського інституту національної пам’яті та Сил територіальної оборони ЗСУ — показати готовність кожного українця захищати свій дім, свою країну, а відтак свободу і незалежність.

На кожному із виставкових банерів поєднано фотопортрети бійців тероборони, що в перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну стали проти ворога і зупинили колони танків на підступах до Києва, знищували окупантів у Бучі, Ірпені, Бородянці й інших містах і містечках, з інформаційними повідомленнями про історичну тяглість національного спротиву українців.

Голова УІНП Антон Дробович, який з початком ворожого наступу вступив до Сил територіальної оборони, наголосив, що виставка переконливо засвідчує: Сили ТрО — не законодавча новела, посилення обороноспроможності країни в умовах повномасштабної московсько-української війни, а «щось таке, що з нами 1000 років».

«І в княжу добу, і за часів козаччини, і за часів УНР ми бачимо, що люди абсолютно різних спеціальностей готові боронити свою землю», — каже Антон Дробович.

Під час церемонії відкриття виставки міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив: «Моральна підтримка бійців збройних сил надзвичайно важлива. Я вдячний Українському інституту національної пам’яті за те, що такі виставки постійно організовуються, навіть за кордоном. Зокрема, виставка розбитої російської техніки, яка зараз стоїть на Хрещатику, також була за кордоном».

За словами міністра, наша історія — це не просто 31 рік незалежності, це тисячоліття державного будівництва і захисту українських земель від численних зайд.

«Це історія постійної боротьби за право ідентичності українського народу. І ті цінності, які закладалися ще під час Русі, у середні віки, ми продовжуємо плекати. Сьогодні ми ще краще розуміємо, що це війна за наші ідентичність і традиції», — додав він.

Презентуючи виставкові світлини, співавтор проекту, солдат Сил ТрО Олег Пальчик, наголосив, що в своїх роботах робив акцент на очі бійців.

«Основна увага в портретах — це емоція й історія бійця в його очах. Зображені люди або безпосередньо перебували на лінії фронту на момент фіксації, або тільки повернулися з війни. І з цими свіжими почуттями ми їх «ловили» та фотографували», — зазначає фотомайстер. Він додає, що в очах українських захисників не побачив страху, в них навпаки читається бажання вигнати окупантів з української землі.

«Вони готові захищати свою землю, нищити ворога до останнього, але це не приносить їм якогось задоволення чи чогось подібного. Це необхідна робота. Це відстежується в очах та емоціях», — розповідає Олег Пальчик про своїх героїв.

Капітан Сергій Федоренко зазначає, що виставка, крім інформаційно-просвітницької функції, виконує й іншу — називає імена героїв та вшановує тих, хто віддав своє життя за Україну. І дає відповідь на запитання, в чому сила добровольців та бійців ЗСУ — у любові до свої землі і готовності її захищати. За словами організаторів виставки, «сьогодні кожен українець — воїн. Кожен із нас відчув, що таке війна».

Ознайомитися з виставкою кияни та гості міста зможуть протягом місця.