Захід відвідав і Вадим Пристайко, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії. В інтерв’ю «Голосу України» він зазначив, що Велика Британія, яка прийняла більш ніж 100 тисяч біженців з України, котрі залишили свої домівки через російську агресію, й надалі продовжує активно підтримувати нашу державу. Посол додав, що вимушені переселенці, перебуваючи за тисячі кілометрів від рідної землі, не забувають про Україну та знайомлять світ з її мистецтвом, традиціями, національною кухнею.

Серед українців, що знайшли у Великій Британії прихисток на час війни та популяризують українську культуру, — Галина Симчич з Коломиї. Майстриня на ярмарку презентувала вишиванки. Вона зауважила, що українські строї давно вже стали популярними в багатьох країнах, їх вдягають члени королівських сімей, відомі актори й письменники. Любов Василів з Бучача Тернопільської області розповіла, що з початком повномасштабної війни почала робити віночки і продавати їх у Лондоні. Так вона збирає кошти для бійців ЗСУ.

Увагу гостей фестивалю-ярмарку привертали не лише українські сувеніри, а й національні страви — солодощі, вареники, борщ, який ЮНЕСКО нещодавно внесла до списку нематеріальної культурної спадщини України.

Лондон.

Фото автора.