Ця знакова подія, як повідомляють у науковій установі, відбулася за сприяння та участі Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Нідерландів в Україні Єннеса де Мола (на знімку).

Ще під час церемонії літнього сонцестояння 2022 року шамани індіанців племені лакота-сіу в Мато Тіпіла (Вежа Диявола, штат Вайомінг, США) молилися за мир в Україні. Вони виготовили й освятили традиційне тютюнове полотно (оберіг), що складається з чотирьох пучків тютюну в священних кольорах (жовтий, червоний, чорний, білий), освячених духовною силою люльок індіанців. За їхніми переконаннями, якщо оберіг розмістити на дереві в Україні, то це допоможе припинити насильство, поклавши край війні. І закличе перемогу.

Священний оберіг індіанські шамани Дейв Спарроу, Іван Лукінг Хорс, Менні Айрон Хоук і Боско Берд передали голландцям: актору Вальдемару Торенстрі та письменнику Серву Вімерсу з проханням подбати про те, щоб він потрапив до України. Стараннями Еммеке Вірхаут оберіг привезли з Нідерландів до України, а посол Єннес де Молл передав священну реліквію Національному ботанічному саду імені М. Гришка.

Оберіг від американських індіанців, які щиро підтримують Україну у її боротьбі за свою незалежну і вільну державу, розмістили на величному дереві гінкго (Ginkgo biloba) на Алеї Миру, ліворуч від входу до колекційно-експозиційної ділянки «Виткі рослини».

Науковці ботсаду зазначають, що оберіг — це знак міжнародної солідарності. «Як кажуть індіанці лакота у своїх молитвах: «Мітакує Оясін» — «Ми всі родичі». Про історію виготовлення оберегу та його шлях з Америки до України розповідають відеоролик та численні світлини, розміщені на сайті Національного ботанічного саду.

Фото з сайту  Національного ботанічного саду.