«Хочу розвіяти страхи та побоювання колег і громадськості області, які переживають за буковинські ліси. На нараді у Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля було чітко зазначено: лісгоспи не підпадають під велику приватизацію. На цьому наголосила і віце-прем’єрка Юлія Свириденко.

Це корисна інформація і для тих, хто вже було поклав око на наші лісові багатства, у тому числі буковинські. Брудні маніпуляції з буцімто передачею лісів у приватні руки час припиняти.
Українські ліси захищені законом. Підприємства, які ведуть лісогосподарську діяльність, внесені до списку тих, що не підпадають під приватизацію.

Принагідно хочу застерегти і тих, хто сподівався на пертурбацію у лісових господарствах, і під шумок продовжує незаконні рубки. Наша позиція стане ще жорсткішою, контроль буде посилено.

Після мого розпорядження щодо ретельного обстеження лісових масивів, які підпорядковані державним лісгоспам, наша рейдова бригада спільно з державною лісовою охороною Садгірського лісництва виявили 12 пнів свіжоспиляних дубів. На жаль, по гарячих слідах порушників не вдалося виявити і затримати. Лісівники на місце події викликали слідчо-оперативну групу. Складено акт за фактом самовільної рубки. Правоохоронцям подано заяву щодо порушення природоохоронного законодавства. Розпочато слідство.

Наголошую, 12 дубів — не голка в копиці сіна, деревину і браконьєрів, переконаний, правоохоронці знайдуть. На них чекає суворе покарання у вигляді позбавлення волі або штраф — 1 000—1 500 неоподатковуваних мінімумів.

Лісівники краю тим часом посилюють контроль за дотриманням природоохоронного законодавства та недопущенням незаконних рубок.

Звертаємося до всіх мешканців області: якщо вам стали відомі факти самовільних рубок — негайно телефонуйте у лісництво або до правоохоронців. Тільки разом ми зможемо протистояти порушникам і зберегти зелене багатство нашого краю», — заявив Василь Гончар.

Також він розповів, що лісівники буквально за кілька днів до цього незаконну рубку виявили і у Герцаївському лісництві. Задокументовано 29 пнів самовільно зрубаних дерев породи граб, бук, клен, ясен, дуб, черешня.

«Ми звернулися до правоохоронців і, думаю, дуже скоро особи зловмисників буде встановлено», — зазначив обласний очільник лісового господарства.

Чернівецька область.

Фото надано Василем Гончарем.