Майбутню допомогу Україні під час візиту на Рівненщину анонсував міністр довкілля Литви Сімонас Гентвілас.

Найперше литовські колеги побували у новоствореному природному парку «Пуща Радзивіла», що на Рівненщині. Зокрема, у рамках поїздки вони побачили 1300-річний Юзефінський дуб, занесений до Книги рекордів України, та Юзефінську дачу. У ХV столітті урочище, на місці якого розташований сьогодні природний парк, було у володінні українсько-литовських князів Радзивілів, звідси й назва — Радзивілівська пуща. Тут ростуть 100-річні дерева, а серед дубових насаджень нерідко трапляються і 500—600-річні.

Під час офіційної зустрічі у Києві міністр захисту довкілля Руслан Стрілець та Сімонас Гентвілас підписали декларацію про співробітництво у сфері охорони довкілля. Документ, зокрема, декларує спільне засудження збройної агресії російської федерації, шефство Литви над природним парком «Пуща Радзивіла» та співпрацю.

У рамках підтримки парку литовські гості презентували його колективу комп’ютерну техніку, дрон, біноклі та фотоапарати.

За словами Сімонаса Гентвіласа, Литва має намір запросити українських природоохоронців та поділитися найкращими практиками менеджменту природоохоронних зон. Українські фахівці зможуть отримати досвід управління природоохоронними територіями за стандартами Євросоюзу.

Міністр Руслан Стрілець наголосив, що литовське шефство над новоствореним НПП «Пуща Радзивіла» допоможе цьому парку стати одним із кращих в Україні.

«Вірю, що підтримка таких партнерів, як Литва, допоможе Україні відбити ворога та зберегти природні багатства для українського народу та гостей з усього світу», — зауважив Руслан Стрілець.

Про це «Голосу України» відомила прес-служба Міндовкілля.