Саме ця пора була найщедрішою на такі дійства. Це й зрозуміло: врожай уже був у коморах, а все навколо ще осявали погожі сонячні днини, тож можна і відпочити, і насолодитися. Та й осінні пригощання у працьовитих українців були щедрими.

Утім, нині на нашу землю ступив агресор, і здавалось би, точно не до весіль. Проте молоді закохані люди вирішили інакше — треба жити тепер і зараз, незважаючи ні на що.

Як розповіла одна з організаторів виставки «Кохайтеся, чорнобриві...», що відкрилася в Софії Київській, генеральна директорка Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Старак-Повякель, вона була здивована такою кількістю одружень особливо в перші дні війни. Згодом визріла ідея влаштовувати їм справжні українські обрядові весілля у себе в музеї. Але ж час складний, і часто-густо бувало так, що молоді сьогодні брали шлюб, а завтра вже були на передовій. Тому вирішили влаштувати їм спільний захід і для зручності перенесли його в Національний заповідник «Софія Київська» в галерею «Хлібня». Саме тут напередодні відкрилася виставка, присвячена одному з найважливіших та найколоритніших обрядів українців — весіллю.

За словами організаторів, упродовж століть структура нашого весільного обрядового дійства у своїй основі залишалася незмінною — з чітко визначеною послідовністю дій, кожна з яких була по-своєму важливою.

Головними героями під час нинішнього заходу стали сімейні пари, які уклали шлюб 24 лютого. Хтось був у національних строях, проте багато з них перебувають нині на військовій службі, тож і вбрання було відповідне — військове. Як зауважила Оксана Старак-Повякель, аби зібрати такі подружжя їй навіть довелося писати листа особисто Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному. «І Головнокомандувач дав відповідні розпорядження. І ці пари, що побралися 24 лютого, дістали змогу приїхати в Київ на відкриття виставки», — сказала вона.

А тим часом усі, хто завітав на відкриття, могли побачити перформанс, під час якого було відображено всі традиційні етапи весілля та супровідні обряди: вечорниці, сватання, коровайний обряд, дівич-вечір, посад та перейму.

До вечорниць долучився й міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. На «юнацьких забавах», у яких, за словами міністра, він не вперше бере участь, йому напророчили «ладне й згодне керівництво у мирній Україні» по книзі «Слово батьків з усіх віків».

Головними винуватцями свята, на яких безпосередньо реконструювали весільний обряд, були Святослав Фурсін і Ярина Ар’єва, одягнені у традиційні костюми Рівненщини.

Зізнаюся, спочатку, коли я продумувала заголовок до цього тексту, хотіла назвати його «Весілля, яке вкрала війна». Так, війна багато чого перекреслила в нашому житті. Але життя доводить, що вона лише зробила нас міцнішими, а кохання — воно вічне і має обов’язково продовжуватися в шлюбі, попри все.

Виставка «Кохайтеся, чорнобриві...» в Софії Київській триватиме до 9 жовтня. Якщо ж ви завітаєте до музею просто неба у Пирогові, з чиїх фондів і сформована ця експозиція, то зможете прослухати цікаві авторські екскурсії про наші давні весільні традиції та обряди безпосередньо від музейних працівників.

Фото автора.