11 вересня російські військові здійснили один із наймасованіших обстрілів енергетичної інфраструктури України — обстріляно Зміївську ТЕС та три підстанції високої напруги, знеструмлено 40 підстанцій різної напруги, відключено дві повітряні лінії 750 кВ, п’ять повітряних ліній 330 кВ, без світла залишилися сотні тисяч українців на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині, Донеччині. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Він підкреслив, що опалювальний сезон ще не розпочався, але ворог уже пішов в масову атаку на енергетичні об‘єкти.

Додамо, порушуючи при цьому всі закони та звичаї ведення війни. Потерпають ні в чому не винні цивільні люди: старі, діти. Хоча про що ми? У них же не війна, а «СВО»!

Міністр також додав, що, на жаль, є втрати: під час обстрілів загинули четверо енергетиків, троє — поранено.

Проте не може не дивувати, як дехто із співгромадян просто таки у захваті від «відчайдушного кроку» міських депутатів 18 округів москви й санкт-петербурга, які підписали громадську заяву з вимогою відставки президента рф володимира путіна (на знімку внизу). «Ми, муніципальні депутати росії, вважаємо, що дії президента… завдають шкоди майбутньому росії та її громадянам. Вимагаємо відставки… путіна з посади президента росії!» — йдеться у заяві.

А тепер, що стосується земляків, які не нарадуються такому прозрінню законодавців за поребриком. Стримайте ваш запал, шановні! Те, що вони сьогодні виступили проти путіна, аж ніяк не значить, що вони — наші друзі й настільки прозріли, що можуть бути союзниками України!

Читайте уважно: «звинувачення в держзраді проти путіна, щоб усунути його від посади через війну в Україні».

Не через звірства в Бучі й Ірпені, не через знищений Маріуполь, не через ядерний шантаж на ЗАЕС, не через тероризування жителів Херсонщини, не через незаконно роздані паспорти громадянам України (хоча — які вони тепер громадяни!), не через підготовку до проведення незаконних референдумів, а через війну.

Читайте: через поразку!

Отож, якби не події останніх днів на Харківщині, сиділи б і мовчали, а тепер, коли зашкварчало, озвалися?!

От тільки чи надовго вистачить тієї сміливості — невідомо. Адже, якщо вірити ЗМІ та повідомленням у соцмережах, на них (депутатів) уже склали протоколи про «дискредитацію» російської армії. Як кажуть тепер — другої серед країн третього світу!

«А чи не символічно, — пишуть колеги в Фейсбуці, — що путін 11 вересня, у день бомбардування Всесвітнього торгового центру, випустивши ракети по енергетичній інфраструктурі України, без метафор, став терористом №1 у світі!

Тепер уявіть собі, що бен Ладена після всього, що він накоїв, запрошували б на Генеральну Асамблею ООН і саміт «двадцятки»!!!

А ще, зауважте, путін зробив це одразу після дзвінка Макрона з проханням відвести війська із ЗАЕС і припинити агресію проти суверенної країни. Хтозна, які думки в господаря Єлисейського палацу зараз, але, будьте певні, найближчим часом військову допомогу Україні переглянуть у бік нарощення. В москві, в кремлі — бен Ладен. З тисячами ядерних бомб у кишенях!»

Отож — кожному своє, і хто на що вчився. Навіжена симоньян закликає руйнувати критичну цивільну інфраструктуру, а не менш божевільний з синцем під оком та пом’ятою мармизою соловйов погрожує «вдарити пудовим кулаком», а лідерам «єдіной россії» вже, бачте, не подобається, що «кінцева мета Українців знищити російську імперію»!

Так не ми ж перші пішли вас знищувати, а ви заходилися нас визволяти! Чого ж тепер нарікати? «Нравіца — нє нравіца…»

Що не викликає жодних заперечень у депутатському зверненні, то це те, що «агресивна риторика путіна та його підлеглих відкинула росію в епоху холодної війни, що подвоєння ВВП не відбулося, мінімальна зарплата не зросла до заявлених показників, з росії масово їдуть розумні та працездатні люди, а обіцяної стабільності взагалі немає».

Очевидно одне: якщо вже не лише весь цивілізований світ підтримує Україну, а й на рашці почали замислюватись, кому звісно є чим мислити, то це ще одна наша маленька Перемога.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.