Днями в Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулися слухання на тему «Природно-заповідний фонд: проблеми та шляхи вирішення». У засіданні взяли участь народні депутати, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, науковці.

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех наголосила, що створення нових територій та об’єктів Природно-заповідного фонду всупереч двом законам «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000—2015 роки» та «Про основні засади державної екологічної політики на період до 2020 року», якими передбачено досягнення наприкінці 2015 року не менш як 10 відсотків заповідності, йде надзвичайно повільно. У двотисячних роках створено лише два об’єкти ПЗФ.

На думку народного депутата, одним із найнегативніших моментів у заходах щодо збереження довкілля стала ліквідація Державної служби заповідної справи. Функції цього урядового органу сьогодні лише частково передані значно меншому за чисельністю працівників департаменту Міністерства екології та природних ресурсів.

Також І. Сех акцентувала увагу на проблемі надання природних територій в оренду мисливським організаціям. Це, за її словами, робиться з абсолютним нехтуванням законодавства, в інтересах окремих осіб. Як можна створити, приміром, Нижньодніпровський національний природний парк, коли практично вся дельта Дніпра поділена на мисливські господарства і передача їм території в оренду зроблена в останні декілька років. Голова комітету вважає, що обласним державним адміністраціям не лише мають бути передані функції ліквідованих територіальних органів профільного міністерства, а й посилена відповідальність за виконання законодавства в частині створення нових територій і об’єктів ПЗФ.

Вона нагадала, що впродовж 1994—2005 років у країні діяла програма перспективного розвитку заповідної справи. Результатом її виконання стало збільшення вдвічі площі Природно-заповідного фонду. Втім, аналогічної програми на наступний період, на жаль, не розроблено і не прийнято. Наприкінці 2009-го — на початку 2010 року указами Президента було створено та розширено декілька десятків національних парків та заповідників. В історії незалежності України це був найзначніший прорив у заповідній справі. Проте через небажання виконувати укази нові заповідні об’єкти залишаються на папері.

І. Сех наголосила, що комітет бере під особистий контроль розвиток природно-заповідної галузі. Зокрема, внесення відповідних змін у природоохоронне законодавство, підтримання суспільного діалогу щодо збереження нашої природи тощо буде під постійною нашою увагою.

Учасники слухань вважають за потрібне звернутися до Президента з пропозицією оголосити 2015-й Роком національних природних парків в Україні та створення єдиного державного органу управління ПЗФ (Державного агентства заповідної справи).

Також наголошувалося на невідкладному внесенні змін до Земельного кодексу стосовно звільнення установ Природно-заповідного фонду від відшкодування збитків і втрат, пов’язаних з припиненням сільськогосподарського, лісогосподарського та іншого виробництва.

Крім того, вважають вони, міністерство, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування мають забезпечити встановлення меж територій та об’єктів ПЗФ загальнодержавного і місцевого значення, оформлення речових прав на земельні ділянки.

Ішлося і про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства на територіях ПЗФ. Зокрема, учасники пропонували істотно збільшити суми адміністративних штрафів та цивільних стягнень.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ЦИТАТА

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина СЕХ:

«Нині заповідні об’єкти в Україні займають трохи більш як 6 відсотків від площі держави, а в європейських країнах — не менш як 10—15 відсотків. Природно-заповідна галузь перебуває на межі виживання. Вона тримається на ентузіазмі людей, які присвятили своє життя збереженню довкілля».

Член комітету Віктор Бутківський, заступник голови комітету Сергій Глазунов, голова комітету Ірина Сех, члени комітету Володимир Чуб, Андрій Тягнибок.