Комітет з питань науки та освіти та Cпілка ректорів вищих навчальних закладів України провели черговий міжвузівський науково-методологічний семінар з освітнього права та освітньої політики.
Обговорювали проблему фінансування освіти. З доповідями виступили радник голови комітету Ігор Жиляєв і доцент Ужгородського національного університету Михайло Савчин.
Ігор Жиляєв, розкриваючи питання «Особливості законодавчого забезпечення економічних відносин в національній системі освіти України», порівняв різні механізми розподілу бюджетних коштів, які могли б використовуватися в галузі, показавши їх переваги та ризики. Він також окреслив низку чинників, що негативно впливають на її розвиток. Це, зокрема, дефіцит бюджетів, нерегулярне надходження коштів та непрозорість їх розподілу між навчальними закладами, неналежний державний та громадський контроль за їх використанням. Це призводить до того, що значна частка витрат перекладається на батьків.
У виступі Михайла Савчина «Фінансова автономія університетів та українські реалії» на підставі аналізу зарубіжного досвіду було запропоновано три законодавчі варіанти виходу із ситуації надмірної зарегульованості і «ручного режиму» фінансування у системі.
Вл. інф.