На фото Олег Йосипів.

Як ми вже повідомляли, розстріл невідомим поліцейського патруля, який прибув за сигналом про розбещення неповнолітніх педофілом поблизу 27-ї школи, сколихнув громадськість Буковини.

Загинула 22-річна патрульна Таїсія Татарин, котру містяни часто бачили на вулицях у складі патруля. Поранений і перебуває у міській клінічній лікарні її напарник. Лікарі борються за його життя. Люди у соцмережах висловлюють співчуття рідним загиблої та її колегам-поліцейським.

Всі спокійно ставилися до масових зупинок та огляду автомобілів патрульними на вулицях, до обходів поліцейськими будинків і квартир поблизу місця злочину. Всі чекали, що злочинець буде швидко знайдений, затриманий, і не встигне накоїти нової біди.

Але є такі, хто на тому, що трапилося біля 27-ї школи, намагався звести рахунки з керівництвом поліції, яке через свою принципову позицію у питанні розкрадання міського та обласного бюджетів, присвоєння і перепродажу іноземної гуманітарної допомоги, свого часу вийшло на колишніх очільників міста та області. Порушило низку кримінальних проваджень.

Їхній опозиційний телеканал, створені під дискредитацію влади, сайти й телеграм-канали, принагідно розпочали чергову дезінформаційну хвилю наступу, метою якого є усунення нинішнього керівництва поліції. Це робилося безпардонно, факти перекручувалися, мешканцям міста намагалися нав'язати панічні настрої.

З огляду на це, керівник патрульної поліції в Чернівецькій області Олег Йосипів виступив у ЗМІ з роз'ясненням поточної ситуації щодо розслідування вбивства поліцейської на вулиці Сидора Воробкевича. Він дав короткий коментар і "Голосу України".

"Є певні процеси, про які поки не можна говорити", - наголосив поліцейський.

За його словами, підлеглі поліцейські спрацювали професійно під час виклику 3 жовтня, який став фатальним для 22-річної патрульної. Патрульні були забезпечені усіма необхідними засобами захисту.

"На жаль, робота патрульних - це ризик та небезпека щодня, тому вони - надзвичайно мужні люди", - розповів Олег Йосипів.

На запитання щодо критичних коментарів у наближених до опозиційних політиків засобів масової інформації, які прозвучали до затримання вбивці, він зазначив таке:

"Я не буду опускатися до рівня деяких людей, скажімо так, і не буду виправдовуватися. Скажу наступне: поліція і загалом правоохоронні органи знають, що роблять. На жаль, сталося непоправне. Ми дуже сумуємо, співчуваємо і нас болить. Але є певні процеси, про які не можна говорити, та закриті заходи, які здійснюються в рамках кримінального провадження. Я вже наголошував, що не можу це поки що виносити на загал, тому що не маю на це права. Щоби не підвести під небезпеку інших поліцейських, не спровокувати вбивцю до нових фатальних дій.

Але впевнено скажу, що патрульна поліція, національна поліція - ми всі чітко знаємо, як нам діяти, і ми знаємо, що нам робити для того, щоби той, хто вчинив цю трагедію, хто приніс горе в сім'ю Таїсії, в сім'ю патрульної поліції, поніс максимально жорстоку відповідальність. Я впевнений, що так воно буде.

Розпилюватися, розповідати, виправдовуватися - ми не для цього прийшли і ми цим займатися не будемо. У нас конкретне завдання - затримати злочинця та передати його правосуддю, яке, переконаний, за таких обставин буде жорстким", - зазначив поліцейський.

Він наголошує, що усе необхідне в патрульних поліцейських для виконання повсякденних функцій є. Патрульні працювали професійно, вони робили те, що повинні робити, були забезпечені усім тим, що потрібно.

"Я дуже вдячний патрульним поліцейським. Бо це надзвичайно сміливі люди. Ми, зупиняючи кожен автомобіль, постійно ризикували. Ми часто зіштовхуємося з негативом, нас майже завжди у чомусь намагаються звинуватити, хоча дотримання законності - це те, на чому ми кожен день наголошуємо, це абетка поліцейського.

Повірте, ми дуже сильний, потужний, непохитний колектив, майже сім'я. Сьогодні війна, і це військо, яке несе службу, яке виконує абсолютно всі поставлені задачі на високому рівні. Сміливо, героїчно, професійно. Це люди, які на 101 відсоток викладаються і роблять усе, що від нас потребує закон. Інколи навіть більше. Зараз у патрульній поліції багато дівчат, бо хлопців масово призивають у ЗСУ, але ми робимо все, щоби дати їм з першого дня всі необхідні знання, передати навики підстраховки та позитивний досвід.

Та, на жаль, трапляються абсолютно непередбачувані обставини. Будемо відверті, хто міг подумати, що педофіл поблизу школи буде озброєний і піде на вбивство поліцейських? Це виняткова практика. Але знайти нелюда було справою честі кожного нашого працівника, і ми це зробили...", - наголосив Олег Йосипів.