На знімку: ліквідація наслідків атаки дрона-камікадзе у Києві.

 На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський, коментуючи удари по Києву та інших українських містах у понеділок 17 жовтня.

«Дрони-камікадзе та ракети атакують усю Україну. У Києві є влучення в житловий будинок. Ворог може вдарити по наших містах, але нас зламати не вдасться. На окупантів чекає лише справедливе покарання та засудження майбутніх поколінь. На нас — перемога», — заявив Зеленський.

Нагадаємо, зранку понеділка у столиці зафіксовано серію атак ворожими безпілотниками іранського виробництва.

Понад 80 відсотків ворожих ударних безпілотників Shahed-136, які російські окупанти маркують як «Герань-2», були успішно знищені Збройними Силами України ще на підльоті до Київщини. Один безпілотник вдарив по житловому будинку.

За словами очільника КМДА Віталія Кличка, опівдні понеділка було відомо, що внаслідок ранкової атаки на Київ три особи загинули. 19 — врятовано, четверо з них дістали поранення.
Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що ціллю ударів був об’єкт критичної інфраструктури. Він додав, що руйнування на місці влучення в житловий будинок значні.

На місці удару тривають рятувальні роботи.

Украй неспокійною залишалась ситуація й на сході, де росіяни гатили по мирних містах ракетами та артилерією, вбиваючи та завдаючи поранень цивільним. На Донеччині за добу поліція зареєструвала 36 порушень законів та звичаїв війни з боку окупаційних військ. Рашисти били із РСЗВ «Ураган», «Град», ракетних систем, артилерії, танків та мінометів.

Ворог обстріляв 18 населених пунктів області — міста Авдіївку, Бахмут, Красногорівку, Часів Яр, Слов’янськ, смт Очеретине, села Бердичі, Орлівку, Тоненьке, Галицинівку, Опитне, Времівку, Кліщіївку, Щербинівку, Карлівку, Степове, Петропавлівку та Северне.

Є загиблі та поранені. Серед постраждалих — одна дитина. Зруйновано та пошкоджено 10 цивільних об’єктів — 7 житлових будинків та господарчі споруди.

Щонайменше три особи загинули та дев’ять дістали поранення й унаслідок ворожого ракетного удару по Роменському району Сумської області. Голова облвійськадміністрації Дмитро Живицький повідомив, що о 5.20 ранку понеділка три російські ракети поцілили в об’єкт цивільної інфраструктури, є жертви і поранені серед мирних мешканців. Від електропостачання було відключено 1 625 споживачів Сумщини.

Тим часом «Укроборонпром» анонсував появу на озброєнні української армії адекватної відповіді на атаки дронів Shahed-136. Прес-служба державного концерну повідомила, що дальність нової розробки — 1000 кілометрів, вага бойової частини — 75 кілограмів.

«Росіяни не зламають ані наші плани, ані наш дух. «Укроборонпром» працює у посиленому режимі з моменту повномасштабного вторгнення. Ми практично нічого не розповідаємо (так треба, повірте), але це «нічого» успішно працює на полі бою, а ще — постійно проходить успішні випробування», — наголосили у концерні «Укроборонпром».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.