У Національному університеті «Києво-Могилянська академія» днями презентували науково-популярну книгу «По той бік себе: соціально-психологічні і культурні наслідки голодомору та сталінських репресій». У цій праці науковий співробітник Інституту суспільних досліджень Ірина Рева розкриває аспекти трансформації українського суспільства, спричинені «червоним терором»: зміни у менталітеті українських селян після розкуркулення, вплив тоталітарного режиму на громадянську позицію простих людей та інші маловідомі факти в галузі вітчизняної психоісторії.
«Дослідження засвідчують, — наголошує автор, — що психологічні якості людей, які в дитячому віці пережили голодомор, відрізняються від характеристик громадян, котрі не мали такого досвіду. Постраждалі від геноциду менше, ніж інші їхні однолітки, вірили в ефективність своїх дій, проявляли схильність ставити перед собою завдання простіші, ніж могли б виконати, а їх відчуття самореалізованості було істотно нижчим. При цьому вони проявляли більшу тривожність, частіше страждали від депресій та мали більше психоматичних захворювань».
Ірина Рева також зосереджує увагу на психологічному феномені «ідентифікації жертви з агресором» («стокгольмський синдром»), який проявився після трагедії масовим переходом уцілілих українців на російську мову спілкування, переорієнтацією на російські імперські та радянські культурні цінності, українофобією, тобто страхом перед патріотично налаштованими громадянами. Досвід тоталітарного минулого не можна нехтувати, відкинути його як архаїзм, вважає дослідниця, бо «саме в ньому слід шукати пояснення багатьох негараздів сучасної України, таких як громадянська пасивність, корупція, атомізація суспільства».