Про це у Твіттері повідомив глава Мінінфраструктури України Олександр Кубраков. «Ми отримали підтвердження від ООН», — додав міністр.

Нагадаємо: 29 жовтня росія заявила, що припиняє участь у «зерновій угоді». Причиною рішення росіяни назвали вибухи в окупованому Севастополі, в яких кремль звинуватив Україну та Велику Британію. Утім, з’ясувалося, що для продовження роботи «зернового коридору» згода росії вже не потрібна.

Так, за інформацією Мінінфраструктури, 31 жовтня з українських портів вийшли 12 суден, а 1 листопада з портів «Чорноморськ» та «Південний» відправили три судна з агропродукцією для країн Африки та Європи. Серед них балкер BOMUSTAFA O з 22,8 тис. тонн пшениці для Лівії та NIMET TORLAK з 12,6 тис. тонн шроту — для Марокко.

У свою чергу українські порти прийняли два танкери під завантаження олією для Йорданії та Румунії.
Завдяки тому, що ООН та Туреччина збільшили кількість інспекційних груп до 10, Спільний координаційний центр 31 жовтня перевірив 46 суден із 1,7 млн тонн української агропродукції.

Черга із суден в Босфорі, які очікують на інспекцію, скоротилася до 147 суден як на вихід, так і на вхід.

Загалом за три місяці реалізації «Зернової ініціативи» 422 судна експортували майже 10 млн тонн агропродукціі. Цей обсяг міг би бути на 30—40% більше, якби рф не блокувала проведення інспекцій в Босфорі.

Нагадаємо, що ООН та Туреччина наголосили на необхідності продовження «Зернової ініціативи» та погодили рух суден гуманітарним коридором. Водночас тривають перемовини ООН та Туреччини з делегацією росії, де сторони продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації ініціативи.

Україна зі свого боку продовжує виконувати свої зобов’язання та залишається гарантом продовольчої безпеки для всього цивілізованого світу.

На момент, коли верстався номер, стало відомо, що росія передумала і повернулася до «зернової угоди». Про це повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, посилаючись на розмову міністрів оборони двох країн.