Спалили аеровокзал, літаки знищили

Тотально розграбоване й знищене — таким бачать правобережжя Херсонщини після його визволення з окупації. Ще довго не підніматимуться в повітря пасажирські «Боїнги» та «Аеробуси» зі злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту Херсона. Смуга, як така, вціліла, хоч і змережана вирвами від вибухів бомб та снарядів. А от від будівель аеровокзалу (на знімку) та навігаційної башти  залишилися самі обгорілі стіни. Тобто ці об’єкти простіше збудувати заново, ніж капітально відремонтувати. Знищено чи суттєво пошкоджено й увесь парк цивільної авіації краю, який розташовувався саме в аеропорту.

— Від транспортного АН-28 (на знімку), який належав приватній авіакомпанії й стояв неподалік перону, залишилася тільки купа потрощених уламків — він більше ніколи не злетить.

Та сама доля спіткала й понад двадцять АН-2 сільськогосподарської авіації. З них тільки два літаки — у технічному стані, придатному для експлуатації, а інші потребували ремонту. Але тепер їм ремонт уже не допоможе, як і десяти легким вертольотам К-26. Вони стояли в ангарі розібраними, і також знищені, — доповнює перелік втрат виконувач обов’язків директора комунального підприємства «Херсонські авіалінії» Ігор Званчук.

Не вцілів навіть той АН-2, котрий стояв перед будівлею аеровокзалу як арт-об’єкт, розмальований місцевими художниками. Використовувати його за прямим призначенням уже було неможливо — надто старенький. Тож новітні вандали зруйнували той арт-об’єкт просто заради розваги.

Кабінет перетворили на туалет, а сонячні панелі — на бліндаж

Розваги в них були специфічні — втім, як і спосіб життя. Перевіряючи будівлю Головного управління Національної поліції Херсонщини на вулиці Лютеранській, де окупанти розташували

«Главноє управлєніє МВД Хєрсонской області», українські правоохоронці виявили, що з кабінетів слідчих та оперативників викрали меблі та комп’ютери. А в самих кабінетах орки... справляли природні потреби, залишивши свої екскременти просто на підлозі. Вбиралень у будівлі, звичайно, не бракувало — мабуть, «асвабадітєлі» просто не вміли чи не бажали ними користуватися.

Та хіба тільки вбиральнями? До оселі  місцевої жительки забіг один такий «асвабадітєль». Господиня оселі пригадує, що худий недомірок з автоматом побачив на кухні якийсь невідомий йому металевий предмет, подумав, що це сейф з грішми, і почав вимагати код під загрозою зброї. А «сейф» був звичайнісінькою для українців мультиваркою, кодів у якій не існує в природі.

Інші військовослужбовці рф на Херсонщині знайшли оригінальне застосування сонячній електростанції. З викрадених панелей СЕС вони облаштували дах свого бліндажу в лісосмузі.

Більшого ідіотизму годі й уявити: адже панелі годяться хіба як укриття від дощу. Будь-яка куля чи скалка прошиє їх наскрізь, але вояки «другої армії світу», либонь, вважали, що ті панелі зроблені з надтвердих матеріалів, які надійно захистять від обстрілів. Та прорахувалися. Тепер українським правоохоронцям клопіт з ідентифікацією решток окупантів та пошуком законних власників вкрадених тими окупантами сонячних панелей...

Фото надано КП «Херсонські авіалінії» і взято з мережі Інтернет.