З самого початку бойових дій десятки тисяч мешканців міста Нова Каховка покинули її – хто евакуювався, а хто просто виїхав на заміські дачі у надії, що там буде безпечніше. До певної міри якийсь час так воно і було. Та після втечі з правобережжя Дніпра російські окупанти взялися облаштовувати довкола Нової Каховки цілий масив своїх укріплень, а безгоспні «фазенди» займати під житло.

«Чмобіки» з автоматами тиняються дачами, і під приводом «обшуків» крадуть усе, що захочуть – насамперед, алкоголь, запаси харчів і теплі речі. Але найгірше те, що прилеглі території, надто у рукотворних лісах на узбережжі, вони щільно замінували. І люди, котрі звикли користуватися лісовими стежками, аби скоротити шлях додому чи до найближчого магазину, ризикують на них підірватися. 

Перший такий випадок уже стався. Дорогою з дачного кооперативу «Дружба» під Новою Каховкою 69-річний Борис А. їхав на велосипеді такими манівцями, шукаючи узвишшя, де можна впіймати український мобільний зв'язок (після його часткового відновлення на правобережжі Дніпра це стало можливим і на лівому березі).

Пенсіонер хотів зателефонувати доньці, котра встигла евакуюватися. Однак замість звязку «впіймав» протипіхотну міну, встановлену окупантами. Вона вибухнула просто під його велосипедом. Чоловік залишився живим, однак отримав важкі поранення. Та ж донька шукала його кілька днів, доки не з’ясувала, що батька відвезли до лікарні аж у сусіднє місто Каховку. Тепер його життя «на волосинці зависло». Від таких підривів уже можуть бути й загиблі, котрі залишилися лежати мертвими десь під кущами. Але ніхто про це поки не довідався.

Люди, котрі мешкають на своїх дачах постійно (а їх досі чимало), тепер просять росіян залишити їм бодай кілька стежок, якими можна пересуватися з гарантією безпеки. Проте офіцери орків лише байдуже знизують плечима: «Потрібно було евакуюватися, коли пропонували. А тепер самі винні». Тобто загарбники вкотре показують, що проблеми мирних жителів на території, яку вони самі визнали «російською», їх абсолютно не обходять. Їм навіть вигідно дачників звідси «витискати» – менше клопотів, і ніхто не передаватиме українській армії дані про їх дислокацію.

Херсонська область.