Фото:REUTERS/Murad Sezer

Містяни, котрі мешкають у прибережних житлових масивах (по них окупанти гатять найчастіше, і без убитих та поранених ані дня не обходиться), перебираються на якийсь час пожити до рідних та знайомих у віддаленіші – відносно безпечні квартали, куди російські міни та снаряди долітають рідше. Далеко не в усіх є гроші, аби оплатити переїзд чи власний транспорт для цього, тому допомогу в таких випадках надають волонтери та очільники місцевих кондомініумів за рахунок власних ресурсів. 

«У нашому житловому масиві «Корабел» вибухи лунають і вдень, і вночі. Тож принаймні частина городян воліє опинитися від небезпеки подалі, хоча й не бажає покидати рідне місто. Упродовж останніх днів вивіз власною машиною до десятка сусідів – переважно стареньких. Вони тимчасово переїхали до осель у мікрорайонах Забалка і 3-й Таврійський обласного центру. А загалом, із початку війни спорожніло більше половини квартир», – не приховує правди голова ОСББ «Берег 5» Віктор Тоцький.

Начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова у бесіді з власкором «Голосу України» також називає переїзд земляків з-під обстрілів розумним вчинком. Але наполягає, що повних гарантій безпеки для таких-от «внутрішньо евакуйованих» ніхто дати не може.

«Справді, з протилежного берега Дніпра окупанти найчастіше накривають вогнем житлові масиви «Корабел», Кіндійка, Східний, Антонівка. Але біда в тому, що артилерія супротивника «дотягується» навіть до приміського села Чорнобаївка на іншому кінці міста. Тож у зоні враження поки залишається весь Херсон без винятку. І для тих, хто шукає тиші та спокою, краще на якийсь час опинитися там, де бойові дії не ведуться», – зазначила Галина Лугова.

Такі можливості у херсонців також є. «Укрзалізниця» запустила безкоштовний евакуаційний поїзд Херсон-Хмельницький, до якого найближчим часом планують додати ще чотири вагони. З міжміського автовокзалу три рази на день ходить рейсовий пасажирський автобус Херсон-Одеса. Крім того, доброчинці, котрі привозять у місто гуманітарні вантажі, зворотнім шляхом також забирають звідси людей чи навіть відряджають для цієї мети свої автобуси. Шлях для виїзду відкритий, всі можливості є – аби вистачало бажання.

Херсон.