З 1996 року під керівництвом директора школи Римми Миколаївни Кантемирової в Навчально-виховному комплексі №4  працює опорна профільна правова школа, девіз якої: «Виховавши людину інтелектуально, не виховав морально — означає виростити загрозу для суспільства».

Гімназія вчить правової та політичної грамоти з перших класів.

— Ми створили, — ділиться досвідом учитель Артем Кройтор, — систему безперервного правового виховання. — У 1—8 класах діти вивчають курс «Права дитини», а в 9 класі викладається курс «Права людини», в 10—11 класах — «Основи правознавства України». У початковій школі працює «Податкова академія», на заняттях якої формується економічне мислення, виховується культура поводження в умовах ринкового суспільства. Діти є діти, і правові знання сприймаються набагато легше, якщо їх отримано в ігровій, прикладній формі.

Школа — база для проведення методичних занять із педагогами, вихователями, керівниками установ.

Суперечки про опорні школи залишилися в минулому після того, як визначилися з поняттями «профільна», «спеціалізована», «опорна школа». Сьогодні вчителі впевнені, що опорними можуть бути початкові й середні ЗОШ.

Було б неправильно думати, що випускники гімназії колонами йдуть подавати документи на юридичні факультети.

— Ми такої мети перед собою не ставимо, — каже директор Наталя Аббас. — Ми виховуємо активну особистість, котра, хочеться вірити, братиме участь у суспільно-політичному житті країни. Принцип опорної школи простий — хто за все береться, той багато чого не доб’ється. Ми беремося за головну, на нашу думку, ланку в ланцюзі — правове виховання.

Одеса.