Про це повідомило Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України з посиланням на Європейську біогазову асоціацію.

Ще більше зростання цього сектору передбачається за результатами 2022 року, оскільки запрацювали 184 нові біометанові установки.

"Сектор біогазу та біометану вже забезпечує 18,4 млрд м? відновлюваного газу для Європи. Для порівняння, це дорівнює споживанню природного газу Бельгією та становить 4,5% споживання газу в ЄС в 2021 році. У середньостроковій перспективі наш сектор є ключовим стовпом стратегії "REPowerEU", включаючи мету - досягти виробництва 35 млрд м3 біометану до 2030-го", - пояснює Гармен Деккер, генеральний директор European Biogas Association.

Розвиток сфери виробництва відновлюваних газів передбачає значний внесок у досягнення кліматичних цілей, а також у незалежність ЄС від імпорту природного газу. 82% природного газу, спожитого у 2021 році, було отримано із зовнішніх поставок (338 млрд м?), причому 15 держав-членів імпортували понад 90% газу. Потреба у більшій енергетичній незалежності поєднується зі зниженням витрат на виробництво біометану, які вже значно нижчі за очікувану середню ціну на газ у 2022 році (80 євро/МВт-год проти 134 євро/МВт-год).

Тож, на переконання EBA, прискорення виробництва біометану та переходу на чисту енергію мають велике значення для стабілізації цін на газ та забезпечення енергетичної безпеки. Розвиток виробництва біометану є вагомим і для України. На державному рівні за участю Держенергоефективності створено законодавче підґрунтя для розвитку ринку біометану.

Важливо

Парламент прийняв відповідний закон, Кабінет Міністрів України затвердив Порядок функціонування реєстру біометану, розроблений Держенергоефективності, а НКРЕКП внесла зміни до Кодексів ГТС та ГРМ, щоб дозволити постачання біометану в мережу.

Нині Держенергоефективності проводиться робота щодо впровадження реєстру гарантій походження біометану, у тому числі з європейськими партнерами. ЄС, своєю чергою, зацікавлений у співпраці з Україною у розвитку виробництва біометану. Партнерство із Україною передбачено у рамках плану Єврокомісії "REPowerEU", - наголосили у Держенергоефективності.

"Голос України".