Заявив Голова Комітету Андрій Герус під час зустрічі з Єврокомісаркою з питань енергетики Кадрі Сімсон, яка прибула з офіційним візитом до Києва.

Голова Комітету виділив чотири напрями при підготовці до ОЗП, над якими працюють українські енергетики:

1. Відновлення пошкоджених об’єктів генерації, зокрема ТЕС.

2. Відновлення та захист підстанцій НЕК «Укренерго».

3. Будівництво розподіленої генерації електроенергії.

За словами Голови Комітету, розподілена генерація є менш вразливою при ракетних атаках. Зараз іде робота над забезпеченням безперебійного постачання електроенергією об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема закладів охорони здоров’я, водоканалів, котелень.

4. Збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів для імпорту та експорту електроенергії.

Андрій Герус закликав представників Європейської комісії сприяти збільшенню імпорту електроенергії з Європи до України до 2200 МВт та до 1000 МВт експорту.

«Робота за цими напрямами дасть змогу підготуватись нам до зими і зменшити ризики обмеження електроенергії», — додав Голова Комітету.

За словами А. Геруса, станом на зараз майже 50 відсотків енергетичної інфраструктури України постраждало від російських обстрілів. Сума збитків, завданих українській енергетичній інфраструктурі від російських атак, сягає 12,5 мільярда доларів, за останні два тижні збитки для енергосистеми України становили понад 1 мільярд доларів.

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон зазначила, що Європейський Союз підтримає Україну у відбудові енергетичної інфраструктури.

Нагадаємо, що у квітні 2022 року за ініціативою Кадрі Сімсон при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства було створено Фонд енергетичної підтримки України. Основним завданням Фонду є допомога енергетичним компаніям оперативно відновлювати пошкоджену або знищену енергетичну інфраструктуру внаслідок російських обстрілів.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.