Про це інформує прес-служба Держенергоефективності.

Впровадження системи енергоменеджменту - це один із сучасних інструментів підвищення енергоефективності, до впровадження якого перейшла Україна завдяки Закону України "Про енергетичну ефективність", відмовившись від застарілих методів державного контролю. На цьому наголосив заступник голови Держенергоефективності Віктор Білько під час експертного обговорення з енергоменеджменту, проведеного EUEA/Європейсько-Українським енергетичним агентством.

"Енергетичний менеджмент - це найкращий інструмент для підвищення рівня енергоефективності компаній, бо він дає змогу постійно поліпшувати стан підприємства, зменшувати енерговитрати, покращувати конкурентоспроможність", - пояснив В. Білько та додав, що вищезгаданий закон дає можливості для цього.

Так, Законом України "Про енергетичну ефективність" визначено, що енергоаудит для суб'єктів великого підприємництва має обов'язково проводитися що чотири роки. Перший енергоаудит має бути проведений до листопада 2024-го. Водночас ті великі підприємства, які впровадять сертифіковану систему енергетичного або екологічного менеджменту, звільняються від обов'язку проводити енергоаудит. У такому разі компанії отримають навіть більше зиску, аніж від енергоаудиту.

Серед переваг систем енергоменеджменту: постійний контроль за споживанням енергії; аналіз енерговтрат; проведення заходів із зменшення частки енергоносїів у собівартості продукції; верифікація результативності впроваджених енергоефективних заходів; постійна робота над підвищенням рівня енергоефективності.

На думку фахівців, упроваджувати енергоменеджмент варто не лише великим підприємствам, а всім суб'єктам господарювання. Чимало українських підприємств уже зацікавлені займатися енергоменеджментом. До прикладу, за даними міжнародної організації із стандартизації "ISO", у минулому році в Україні 38 компаній впровадили сертифіковану систему енергоменедмженту згідно з ISO 50001, а 298 підприємств - системи екологічного менеджменту згідно з ISO 14001. Для впорядкування розвитку цих напрямів енергоменеджменту та енергоаудиту Держенергоефективності розробляє низку підзаконних актів.

Зокрема, нещодавно урядом уже затверджено підготовлені агентством Порядки щодо надання інформації щодо сертифікованих систем енергетичного або екологічного менеджменту підприємств та щодо обміну інформацією між Держенергоефективності та кваліфікаційними організаціями для формування бази енергоаудиторів. У розробці - ще 5 проектів нормативно-правових актів.

"Незважаючи на складнощі воєнного стану, ми продовжуємо роботу над розбудовою системи енергоменеджменту та енергоаудитів для реалізації цілей з енергоефективності та енергобезпеки в країні", - підсумував Віктор Білько.

Вл. інф.