Йдеться про енергоблок-«тисячник» АЕС, який було виведено з робочого ладу після ракетного обстрілу рф 23 листопада. «Сьогодні, 13 грудня 2022 року, о 01:09 підключили до електромережі останній енергоблок-«тисячник» «Енергоатома» (потужністю 1000 МВт), триває набір потужності. Непростий ремонт з усунення пошкоджень, отриманих внаслідок обстрілів енергосистеми України 23 листопада 2022 року, завершено. Таким чином, енергосистема отримала додаткових 1000 МВт-год електроенергії», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що всі дев’ять енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній потужності. «Це черговий крок до стабільності енергосистеми», — заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Водночас ще шість енергоблоків-«тисячників» тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції зупинені. Їхнє включення блокується рашистами. «ЗАЕС продовжує постійно споживати майже 100 МВт на власні потреби від енергосистеми України», — додали в «Енергоатомі».