Так хочеться охарактеризувати виставку , що відкрилася у Києві в Центральному будинку художника на 300-й день війни. На першому та другому поверхах представлені художні роботи від Благодійного проекту «Херсонщина — це Україна!».

— Виставка називається «Херсонщина — це Україна». Ми взяли її із найголовнішого лозунга-кричалки, що лунав на акціях протесту після окупації нашого міста і регіону, втім, для мене ця назва звучить: «Я хочу додому!», — наголосив під час відкриття куратор виставки, підприємець з Херсонщини, який змушений був залишити рідний регіон, Павло Ярмій (на знімку — третій ліворуч).

Павло разом з однодумцями після окупації переїхав до Умані. Там і зародилася ідея організувати пленер, а також залучити художників, які працювали на відстані, аби створити образ їхньої рідної Херсонщини та показати це всьому світу. І в день нашої Незалежності розпочалася робота. Хтось малював свій рідний край по пам’яті, хтось писав, хоч ніколи там не бував, але дуже мріяв відвідати Таврію. І мрія ця обов’язково здійсниться. Адже наші доблесні воїни визволили Херсон і частину області та готові гнати ворога далі. Тим часом Херсонщина, яку багато хто змушений був залишити, нині оговтується від страшної навали. Оговтується дуже складно, бо ворог, відступаючи, пограбував її, а що не встигли вкрасти — московити знищили. Та й нині росіяни гатять чи не щодня з артилерії. Але регіон стоїть. Хоч і повільно, але туди повертаються його мешканці, відновлюють роботу заклади соціальної сфери тощо. І організатори виставки впевнені, що їхній культурний фронт теж цьому сприяє. Експозиція вже побувала в багатьох наших містах, а після Києва хочуть ще й за кордон. Під час кожної з локацій організатори частину робіт, а також сувенірної продукції продають і в такий спосіб збирають кошти на допомогу ЗСУ та деокупованим територіям.

Виставка в Києві триватиме до 30 грудня.

Фото автора.