Ці жорстокі дії є ще одним прикладом російського терору проти цивільного населення.

«Вихідний день, напередодні Різдва Христового, росіяни завдали удару по центру міста. Атакували ринок, торговельний центр, житлові будинки, адмінбудівлі – місця, де перебуває найбільше людей… Тут навіть поруч немає військових обʼєктів. Це цілеспрямований удар по мирних людях, – написав у Телеграмі голова ОВА Ярослав Янушевич після ранкового обстрілу.

– Правоохоронці вже розслідують цей терористичний акт. Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. І кожен нелюд, який віддав цей злочинний наказ та виконав його, буде притягнутий до відповідальності».

Внаслідок обстрілу, який росіяни вели з «Градів», у Херсоні загинуло вже 10 людей. Медики надають допомогу ще 55 пораненим, 18 з яких – у важкому стані.

Пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких житлові будинки, адмінбудівлі та автотранспорт.

Про це повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич в ефірі національного телемарафону.

Він також звернувся до жителів Херсона з проханням, за можливості, здати кров. 

«Це дуже важливо, і це може врятувати життя наших співгромадян», – закликав Янушевич.

Як повідомив голова ОВА, обстріл міста не припиняється – під вечір суботи, 24 грудня, російські військові вдруге за день масовано обстріляли Херсон. Повідомляють про щонайменше 10 вибухів. «Рятувальники працюють у надскладних умовах», – зазначив Ярослав Янушевич.

Також керівництво Херсонської обласної військової адміністрації радить мешканцям подбати про власну безпеку й евакуюватися. Деякі частини міста через постійні ворожі обстріли залишаються зоною підвищеної небезпеки.

Президент Володимир Зеленський у Телеграмі розмістив фотографії з місця трагічних подій у Херсоні і так прокоментував рашистський теракт: «Соцмережі скоріш за все позначать ці фото як «чутливий контент». Але це не чутливий контент – це реальне життя України та українців. 

Країна-терорист продовжує нести рускій мір у вигляді обстрілів цивільного населення. Херсон. Зранку, у суботу, у переддень Різдва, у центральній частині міста. Це не військові обʼєкти, це не війна за правилами. Це терор, це вбивста заради залякування та задоволення. 

Світ має бачити та розуміти, проти якого абсолютного зла ми воюємо».

США засудили ворожу атаку РФ 

Пані посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк назвала обстріл по мирному населенню Херсона «жорстокою атакою РФ» та засудила дії окупаційних військ. 

«Сьогодні – знову жорстока атака Росії на нещодавно звільнений Херсон. Мешканці міста і так сильно постраждали, коли російські війська, що відступали, відключили електроенергію й воду. За попередніми даними, багато загиблих і поранених. Дуже жахливо, особливо напередодні Різдва», – написала вона у Twitter.

Реакція МЗС України на масований обстріл Росії 

Голова МЗС України Дмитро Кулеба відреагував на жахливий злочин окупантів, які у переддень великого свята масовано обстріляли Херсон. Дипломат закликав західних партнерів до активної та тривалої підтримки держави задля перемоги.

«Святвечір. Російський терористичний удар по Херсону призвів до численних жертв серед мирного населення. Поки родини в Європі, Північній Америці та за її межами готують святкові обіди, подумайте про Україну, яка зараз бореться зі злом», – йдеться в заяві.

За матеріалами: ТСН, Телеграм, LB, Укрінформ.

Фото: Телеграм-канал Володимира Зеленського, ДСНС