Сергій Запотоцький показує єдиний збережений в первісному вигляді вітраж у географічному корпусі КНУ.

До толоки долучилися не тільки працівники закладу, а й студенти, випускники КНУ і просто небайдужі громадяни, які гуляли парком і бачили, що відбувається в університетському кампусі.

«Саморізи? Є в нас саморізи. По дереву. По металу немає!» — доки ми йдемо довгим університетським коридором, декан географічного факультету КНУ Сергій Запотоцький не випускає з рук мобільний телефон. «Опановуємо суміжні професії», — жартує він.

Усі святкові дні, починаючи з 1 січня, а за ними й робочі працівники закладу провели тут — прибираючи і ремонтуючи те, що зруйнували наші навіжені сусіди.

У переддень свята «братній привіт» від росіян отримав Виставковий кампус КНУ, розташований навпроти Національного експоцентру — колишньої ВДНГ.



— Цього разу «прилетіло» на майданчик університетського спорткомплексу, а вибуховою хвилею пошкодило майже всі будівлі довкола нього, зокрема і нашу, — підсумовує Сергій Запотоцький. — Збитки значно масштабніші, ніж після ракетної атаки 10 жовтня, коли постраждали історичні Червоний і Жовтий університетські корпуси.

У географічному корпусі від вибухової хвилі повилітали шибки, тож тепер їх затуляють OSB-плитами. В аудиторіях, збудованих за принципом амфітеатру, поки що гуляє вітер, добре, що погода суха і майже квітнева, бо швидко засклити велетенські вікна не вийде.

«У моїй лабораторії на другому поверсі теж вилетіли всі шибки, — додає завідувач лабораторії екології ландшафту Олександр Галаган. — Пошкоджено деяке обладнання, хімічний посуд. Та головне, що не постраждали люди...».

Навчально-науковий центр «Інституту біології та медицини» КНУ розташувався в іншому крилі того самого корпусу, що й географічний факультет, тож проблеми схожі. Але тут відповідають ще й за братів наших менших, які віддано служать українській науці.

— У нашому віварії вибуховою хвилею винесло вікна і навіть металеві двері! — зітхає директорка Інституту біології та медицини Людмила Остапченко. — Якщо тварини захворіють і загинуть, я не знаю, що ми робитимемо!


Людмила Остапченко.

В інституті тішаться, що зберегли все обладнання, зокрема й Цейсівський мікроскоп. Але приміщення постраждали істотно. «Збитки в нас дуже значні, пошкоджено всі вікна з боку спортивного комплексу», — розповідає Людмила Остапченко.

Головною архітектурною втратою в інституті вважають внутрішнє оздоблення атріуму — унікальні вітражі відомої української художниці Лариси Міщенко, пошкоджені внаслідок рашистської атаки.

«Кожен з них був тематичним, присвяченим певній кафедрі, представники якої брали участь у створенні його оригінального макета», — пригадує Людмила Остапченко.

І сама будівля, і вітражі є об’єктами, що перебувають під охороною ЮНЕСКО, кажуть викладачі. «Учора в нас були представники Спілки архітекторів, — уточнює директорка інституту. — Взяли для експертизи залишки скла, щоб визначитися, чи можна це все відновити» . З-поміж 10 вітражів уцілів лише один — присвячений кафедрі зоології.



У студмістечку нам пощастило познайомитися з дівчиною, яка перетворює розбиті під час війни шибки та вітражі на дизайнерські прикраси. Саша Кольцова, вокалістка групи «Крихітка», показала черговий «шматочок натхнення», знайдений серед купи кольорового скла. Це контури нашого улюбленого Києва — один із пазликів, з яких складався вітраж у вигляді карти України.

«Ми ж знаємо, що українці можуть будь-яку невдачу перетворити на майданчик для майбутнього прориву, — зауважує моя співрозмовниця. — Обираємо лише ті об’єкти, де не постраждали люди, — з етичних міркувань. Було б добре, якби ці руйнування стали поштовхом для чогось нового». Частину коштів від реалізації таких прикрас спрямують на підтримку постраждалих закладів освіти і культури.

P. S.
За словами ректора КНУ Володимира Бугрова, ворог цілеспрямовано нищить нашу ідентичність, фізично руйнуючи осередки української культури, освіти та науки. Збитки, яких зазнав університет 31 грудня, в рази перевищать завдані під час масованого ракетного обстрілу Києва 10 жовтня 2022 року, що становили понад 90 млн грн.

«Незабаром закінчаться зимові канікули, й університет за будь-яких умов розпочне освітній процес, — обіцяє Володимир Бугров. — Це наш обов’язок, наш внесок у перемогу цивілізації над варварами, розуму над невіглаством».

Кожен, хто має можливість пришвидшити відбудову корпусів Виставкового кампусу, може зробити благодійний внесок за реквізитами, вказаними на сайті КНУ.


«В моїй лабораторії на другому поверсі вилетіли всі шибки, пошкоджено деяке обладнання», розповідає  завідувач лабораторії екології ландшафту географічного факультету Олександр Галаган.
 


Фрагменти розбитих вітражів.
 


Засклити величезні вікна в аудиторіях, збудованих у вигляді амфітеатру, буде непросто.

 

Фото автора.

Колаж зі сторінки Київського національного університету імені Тараса Шевченка у Фейсбуці.