Під час війни наші діти мріють взяти автограф не в голлівудських зірок, а у воїнів ЗСУ. 

Знімок зроблено в деокупованому Херсоні в листопаді 2022 року. 

Більшість наших старшокласників люблять і поважають свою країну, 90 відсотків з них вважають себе патріотами. Такі дані оприлюднило Комунальне неприбуткове підприємство (КНП) «ОСВІТНЯ АГЕНЦІЯ МІСТА КИЄВА» за результатами онлайн-опитування більш як 1600 учнів 64-х столичних шкіл.

У грудні минулого року агенція провела «Моніторингове дослідження стану навченості та ставлення учнівської молоді 10—11-х класів до патріотичного виховання через вивчення предмета «Захист України».

Його учасникам пропонували відповісти на 22 запитання щодо опанування відповідної шкільної програми та вісім статистичних запитань для визначення ставлення до патріотичного виховання загалом. Дослідження відбувалося у формі онлайн-тестування за програмою http://tests.monitoring.in.ua.

«В умовах війни цілеспрямоване систематичне формування почуття патріотизму, духовної і психологічної готовності до виконання громадянського та конституційного обов’язку щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності країни є провідним, — зазначають в Освітній агенції Києва. — Особливо актуальною є підготовка учнівської молоді до захисту життя та здоров’я, забезпечення власної безпеки і безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях воєнного часу, до служби в Збройних Силах України, інших військових формуваннях, виконання військового обов’язку. Тому зростає роль предмета «Захист України» — як складової частини військово-патріотичного виховання...»

Саме на таких уроках школярі можуть отримати початковий військовий вишкіл, що надзвичайно актуально в умовах сучасних загроз. Автори дослідження з’ясували, що більшість опитаних засвоїли програму із «Захисту України» на високому та достатньому рівнях. Крім того, школярі дбають про покращення своєї фізичної форми та отримання знань і навичок, що можуть стати в пригоді потенційним захисникам країни. На запитання, що саме вони роблять, відповіді розподілилися так: майже 40 відсотків займаються фізичною культурою, спортом, ведуть здоровий спосіб життя; 17,3% — вивчають основи медичної допомоги; 14,3%— намагаються розібратися у військовій тематиці; 7,7% — читають відповідну літературу та ще приблизно 6,3% відвідують спеціалізовані спортивні секції. Не мають потреби у такому самовдосконаленні лише приблизно 12% респондентів.

Захист країни — і предмет, і обов’язок, кажуть організатори, тому під час онлайн-тестування не обмежилися з’ясуванням рівня опанування окремих розділів шкільного курсу. Учням запропонували визначитися у ставленні до своєї держави і дати відповідь на запитання: «Чи вважаєте ви себе патріотом України?». Відповідь «так» отримали у 90 відсотках випадків, «ні» — у 10 відсотках. Водночас майже сто відсотків школярів зазначили, що вони люблять і поважають свою країну.

Організатори дослідження поцікавилися подальшими планами старшокласників: 63 відсотки опитаних у майбутньому планують жити в Україні і тільки 5,6 відсотка — в іншій державі. Та найцікавіше, що не визначилися в цьому питанні більш як третина (!) випускників та десятикласників — 31,30 відсотка. Припускаємо, що ця невизначеність пануватиме доти, доки триватиме війна, проте свій вплив тут матимуть й інші фактори — стан економіки, перспективи освіти й працевлаштування, які потребують додаткового вивчення.

Любов до батьківщини неможлива без цікавості й поваги до її минулого, її культури і традицій. Автори дослідження прагнули з’ясувати, що саме викликає найпотужніші патріотичні почуття респондентів. Відповіді на запитання «Чи є у вас щось, що викликає особливу гордість за Україну?» розподілилися так: 22,7 відсотка заявили, що це «видатні історичні постаті України» і 18,3 — що це культурна спадщина (література та мистецтво). Наші традиції та звичаї викликають особливу гордість у 19 відсотків опитаних, мальовнича природа — у 13,6, ще 5,1 відсотка найбільше пишаються українськими піснями.

Українська мова викликає особливу гордість за державу у 13,3 відсотка опитаних, тож тут є з чим попрацювати. До того ж понад 65 відсотків старшокласників заявили, що спілкуються у побуті українською, решта — російською.

Серед ціннісних орієнтирів завтрашніх випускників, вочевидь, не останнє місце посідають громадянські права і свободи. Принаймні майже третина опитаних — 28,7 відсотка — заявили, що готові боротися за дотримання прав і свобод громадян України.

Фото Даніяра САРСЕНОВА.

P. S. Патріотизм українських школярів не дає спокійно спати окупантам, тож вони розробили 10-річну програму з русифікації української молоді, повідомляє Центр національного спротиву.
Рашисти провели опитування щодо настроїв на окупованих територіях півдня України і з’ясували, що молодь їх не підтримує. Тому вирішили активізувати «роботу» з дітьми.
Головну роль в «перевихованні» мають зіграти мілітарні об’єднання на кшталт нацистського «гітлер’югенду». Для цього на тимчасово окуповані території вже прибув заступник начштабу юнармії віктор кауров.
Окупанти також планують зробити регулярними виступи «ветеранів сво» в школах й загалом збільшити кількість «годин патріотизму» у навчальних закладах. Акцент під час сеансів «промивання мізків» робитимуть на ролі росії в другій світовій. З цією ж метою на окупованих територіях створюють псевдоволонтерські й молодіжні організації (одна з них має назву «Рух перших) з ознаками тоталітарного культу.