Такий прогноз оприлюднив у телеграм-каналі голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак (на знімку) за підсумками короткого опитування, проведеного комітетом.

Загалом у ньому взяли участь майже 6 200 осіб. 46% з них заявили, що третім предметом під час проходження НМТ оберуть історію, 36% — іноземну мову, 13% — біологію, 3% — фізику і лише 2% — хімію.

«Вважаю, що ми обрали правильний формат НМТ-2023, коли дали можливість обирати один предмет, — заявив голова комітету. —Майбутні медики обирають біологію, філологи — англійську, кому потрібно — природничі предмети».

На його переконання, відсутність в НМТ обов’язкового блоку з історії — не проблема, і не тільки тому, що цю дисципліну за власним бажанням складатиме майже половина вступників. На думку Сергія Бабака, перевіряти знання 11-класників з історії мають під час ДПА, а не під час ЗНО чи його спрощеного варіанта — НМТ.

«Ті, хто вимагає обов’язкову історію України, плутають ДПА і ЗНО (НМТ). ЗНО необхідне для вступу, і різні спеціальності потребують підготовки абітурієнтів за різними предметами. Хибно, коли на медицину вступають ті, хто краще знає історію, а не біологію, — вважає він. — Суть ДПА полягає в тому, щоб перевірити засвоєння випускниками закладів середньої освіти знань, які відповідають державному стандарту середньої освіти. Тому тим, хто вимагає обов’язкового складання історії України, варто вимагати повернення ДПА, яке скасовується вже три роки поспіль через пандемію і воєнний стан.

І цілком очевидно, що знання історії України — обов’язкове і потрібне кожному громадянину України, особливо за нинішніх умов».

Тим часом більш як третина вступників обиратиме на НМТ іноземну мову. «Це свідчить про те, що діти її вивчають і вважають, що можуть скласти на високому рівні», — коментує Сергій Бабак. Невтішною є ситуація довкола природничих дисциплін. «Шкода, що фізику і хімію обирають так мало, — зазначив голова комітету. — Матимемо проблеми з підготовкою інженерів і особливо вчителів».

Фото зі сторінки Сергія Бабака у Фейсбуці.