Ризики і шляхи їх мінімізації у формуванні ринку праці обговорювали в Донецьку представники бізнесу за участю голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа. «І у великого, і у малого бізнесу постало одне запитання: як жити далі, коли грошей не вистачає?» — змалював проблему голова федерації.

Однією із причин кризової ситуації є скорочення внутрішнього ринку. Зокрема, споживання металу в Україні за перше півріччя 2013-го скоротилося на 21 відсоток, зазначив генеральний директор Харцизького трубного заводу Павло Узбек. Під час наради в ОДА йшлося про ринок державних закупівель, який становить 300 мільярдів гривень на рік, тоді як частка вітчизняного товаровиробника в цих закупівлях не перевищує 15—20 відсотків. У федерації вважають за необхідне законодавчо закріпити частку закупівель, які повинні здійснюватися за бюджетні кошти в українських виробників. Це дасть змогу передусім дрібним підприємцям отримувати кредити і розвиватися.

Другою перешкодою для бізнесу є технічні регламенти, які обмежують постачання українських товарів на ринки країн—членів СОТ, тоді як Україна ніяк не захищає свій ринок від імпорту. «Коли завозимо комплектуючі — платимо мито, коли готовий товар — нічого не платимо. Ми на чию економіку працюємо?», — обурився голова Федерації роботодавців.

Пропозиція запровадити адекватні заходи для імпортної продукції зустріла гарячу підтримку з боку підприємців. Наприклад, директор ПрАТ «Бахмутська агроспілка» Юрій Акневський запропонував встановити квоту на імпорт свинини на рівні 15 відсотків. Нині, за словами директора, спостерігається безпрецедентний тиск на внутрішній ринок імпортної м’ясної продукції: за перше півріччя цього року до України завезено 72 відсотки свинини  від загального обсягу вітчизняного виробництва.

Дмитро Фірташ закликав створити реєстр контролюючих органів і звернув увагу на неефективність численних перевірок загалом: у середньому штраф за підсумками перевірки становить 500 гривень, тоді як державі робота ревізора стає в 11,5 тисячі гривень. Торік в Україні проведено понад два мільйони перевірок, які в 150 тисячах випадків призвели до зупинки підприємств. Формування державного реєстру контролерів дасть змогу вільніше дихнути бізнесу і встановить чіткі правила гри.

Донецька область.

Голова Ради об’єднання роботодавців Донецької області Юрій Зінченко, голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ, голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький, заступник голови Донецької обласної ради Олександр Кравцов (зліва направо).

 

Фото автора.