За інформацією лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадської охорони здоров’я, їх відправили в табори для перевиховання в 43 російські заклади, від Криму до

Магаданської області. Для них розроблено спеціальну «програму інтеграції» в російське суспільство, яка передбачає перевиховання дітей, патріотичну освіту, інколи й військову підготовку.

Торік понад 350 дітей було усиновлено росіянами, ще понад тисячу очікують усиновлення. До вивезення дітей з України залучено російську владу на всіх рівнях.

За повідомленням The Insider, росію до 2024 року чекає «дно народжуваності». Природне зменшення населення протягом останніх чотирьох років тільки посилилося. Спад намітився з 2017-го, а найгіршим виявився 2021 рік, коли природне зменшення перевищило мільйон осіб.

Демографічна прірва стала неминучою — і влада вдається до крайніх заходів, у тому числі до вирішення проблеми за рахунок українців. За прогнозами демографа Олексія Ракші, найближчими роками народжуваність впаде на 12—15%. Зменшення народжуваності та тривалості життя спричинило передусім зловживання росіян алкоголем.

За даними керівника Інституту демографії, міграції та регіонального розвитку Юрія Крупнова, до 2050 року кількість населення рф може зменшитися зі 143,5 млн до 80 млн осіб. Смертність від алкоголізму щороку забирала життя майже 400 тисяч росіян. Зловживання алкоголем призводить до погіршення психічного здоров’я дітей, знищення народжуваності.

У 2022 році бюджети різного рівня збирали від акцизу на міцний алкоголь майже 68 млрд рублів. На боротьбу з алкоголізмом росія витрачає приблизно таку само суму. Між здоров’ям

Чого можна чекати від путінської росії, де алкоголізм був і залишається національною проблемою номер один. Поклоніння царю-батюшці й сліпого виконання путінських наказів. Алкоголіки не думають про життя-буття, за них думає правитель росії, який нині закликає росіян вмирати на війні, а не від алкоголізму. Це суто російське ноу-хау боротьби з пияцтвом.

Страждає і сільське населення. За інформацією міністерство охорони здоров’я рф, за минулий рік кількість сільських жителів, залежних від алкоголізму зросла на 7%, а кількість психічних розладів через цю звичку — на 6%. Зросло в селах і захворювання на алкоголізм серед жінок — на 7%.

За інформацією центру інформаційних комунікацій «Рейтинг» та проекту «Твереза росія», до трьох мільйонів росіян страждають на потяг до спиртного. Наркологи вважають цю цифру заниженою, бо до 76% дорослого населення вживають спиртне через день.

За дослідженнями всеросійського центру вивчення громадської думки, в 2021 році кількість пивних алкоголіків серед юнаків становила 33%, а серед дівчат — 19%.

У росії дуже сильне алкогольне лобі, бо акцизи віддали регіонам і місцева влада зрослася з горілчаними магнатами. З початку війни зафіксовано збільшення вживання алкоголю порівняно з 2021-м на 10%. Щорічний рейтинг «п’яних» регіонів очолювали Сахалінська та Курганська область, Чукотський автономний округ.

За даними московського науково-дослідного інституту психіатрії, до 40% працездатного населення регулярно зловживає спиртним. Під час свого президентства дмітрій медведєв заявив, що в «бідній країні пияцтво не можна перемогти». Основною причиною алкоголізму, на думку експертів, далі залишаються низькі доходи населення та відсутність нормальних умов життя.

Ситуація нині в росії така, що найрозумніші й найбагатші втікають від війни за кордон, а соціальне дно залишається, і путін закликає його йти воювати з Україною. З цього приводу уже й анекдоти з’явилися: «Губернатор Тамбовської області телефонує у кремль і вимагає надіслати 10 ешелонів водки. «Ти що, з глузду з’їхав», — здивувалися в москві. «А що мені робити, народ протверезів і питає: де ми царя поділи?» — благає губернатор».

Фото Юрка Дячишина/AFP