Понад те, співгромадяни вже оцінили, як приємно тепер виходити на двір та бачити освітлені вулиці. Деякі українці жартували, що засліпли від кількості світла, а хтось за звичкою діставав ліхтарик, адже темрява, здавалося,стала вічним супутником.

Нагадаємо

У суботу, 18 лютого, росія завдала чергового ракетного удару, а перед тим Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про покращення ситуації в енергетиці.

"Уже майже тиждень у всій Україні немає відключень світла. Чотири місяці терору, тисячі ракет та дронів, росія витратила мільярди доларів, але знову програє, знову не здатна зламати Україну на енергетичному фронті. Втім, атаки не припиняються. Розслаблятись дуже рано. Незважаючи на те, що дефіциту електроенергії в системі немає, ремонти пошкодженого обладнання розтягнуться на багато місяців", - сказав Шмигаль під час засідання Кабміну. Глава уряду зазначив, що окремі регіони час від часу повертатимуться до відключень.

Тим часом НЕК "Укренерго" у неділю повідомила: "Споживання найнижче за весь тиждень, що є характерним для ранку неділі. Зростання споживання прогнозується ввечері та завтра на ранок. Зараз для енергосистеми є надзвичайно важливим уникати і пікових навантажень, і провалів у споживанні. Просимо розподіляти користування енергоємними приладами впродовж доби".

Ще декілька приємних новин від енергетиків.

"Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і не прогнозується.

Генерація: всі електростанції працюють згідно з командами диспетчерів "Укренерго" та графіками.

Обмеження: ліміти споживання до областей не доводились через відсутність дефіциту потужності в енергосистемі. Водночас у разі зміни ситуації та при зростанні споживання можливе застосування відключень. Заміри фактичного споживання продовжуватимуться...".

Також від НЕК "Укренерго" надійшла інформація, що відключення за графіком все ще вимушено застосовуються через мережеві обмеження в Одесі та Одеському районі. Також погодинні відключення можливі в окремих районах Києва та Київської області у зв'язку з проведенням обленергоремонтних робіт.

Без вихідних тривають ремонтні роботи на Одещині та в інших регіонах, де магістральні мережі неодноразово були атаковані ракетами та дронами росіян.

А ще фахівці НЕК "Укренерго" нагадали, що поки що понад 10 ГВт основних встановлених потужностей недоступні українській енергосистемі й перебувають під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім того, на тимчасово окупованих територіях півдня також розміщена більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій - це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години.

Тим часом

Пропаганда росії закликає бити по енергооб'єктах України для відключення АЕС, повідомляє ISW - Інститут вивчення війни - американський аналітичний центр, заснований 2007 року Кімберлі Каган. Штаб-квартира розташована у Вашингтоні, округ Колумбія.

Як повідомляють аналітики, про це заговорив російський агрегатор новин Readovka (1.7 млн підписників), закликаючи завдавати ударів по зовнішній енергетичній інфраструктурі, щоб це призвело до аварійних відключень українських АЕС.

Пропагандисти не закликали обстрілювати станції безпосередньо, а наголошували, що удари по підстанціях, які відключали б постачання АЕС, були б набагато ефективнішими, ніж масовані обстріли.

Аналітики інституту додали, що прямих доказів таких намірів росії не мають, проте, враховуючи окупацію ЗАЕС і завдання ударів з її території, кремль цілком може вдатися до спроби аварійного відключення АЕС.

Мабуть, справді таки розслаблятися рано!

Переможемо!