Захід покликаний привернути увагу до важливості гуманітарного розмінування як невід’ємної частини повернення до мирного життя.

Доповідачі визначили поточні виклики для успішних операцій із розмінування та обговорили необхідність міжнародної співпраці й допомоги. У сесії взяли участь понад 25 країн, зокрема: Чилі, Індонезія, Камбоджа, Італія, Велика Британія, Канада, Хорватія, Литва, Латвія, Нідерланди, Німеччина, Австрія та ін.

Перший віцеспікер звернувся до парламентів світу з проханням взяти активну участь у формуванні політики для розмінування України. «На полях 146-ої Асамблеї МПС порушили важливу тему — розмінування території України. Закликаємо парламенти світу об’єднатися, аби допомогти звільнити наші землі від мін і бомб. Ми прагнемо якнайшвидшої безпеки для наших громадян», — наголосив він.

Олександр Корнієнко зауважив, що проблема розмінування є величезним викликом для багатьох країн, як і для України: «Доволі суттєва частина нашої  території країни заміновано, мільйони українців живуть під дамокловим мечем — зловісним залишком російської агресії проти України».

«В Україні росія використовує протипіхотні міни, зокрема, різні модифікації протипіхотних мін, повністю ігноруючи норми та принципи міжнародного гуманітарного права, спрямовані на захист цивільного населення. російські війська встановлюють міни на цивільних дорогах й у житлових районах. Під час відступу збройні сили рф залишили незліченну кількість боєприпасів, мін і мін-пасток, які не розірвалися», — повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Окрім того, він акцентував, що Україні потрібна допомога, аби захистити цивільних: «Україна наполегливо працює, мобілізуючи всі наявні ресурси». Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення українські органи, які займаються гуманітарним розмінуванням, обстежили понад 790 квадратних кілометрів території та знищили понад 321 тисячу вибухонебезпечних предметів.

Олександр Корнієнко зауважив, що однак потреби абсолютно перевищують, і звернув увагу учасників сесії на найнагальніші потреби України для збереження життя мирного населення від загрози російських мін.

Насамкінець Олександр Корнієнко висловив вдячність старшому політичному раднику Організації життєзабезпечення небезпечних територій (HALO Trust) Крісу Лограну за детальну презентацію, Президенту Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку та геополітичній групі «12+» за підтримку.

«Така зустріч має стати поштовхом до залучення парламентів держав світу до важкого, але необхідного розмінування. Критично важливо для нас об’єднати країни Заходу та країни Глобального Півдня у коаліцію проти агресора та вбивці — росії. Ми закликали партнерів підтримати Україну у звільненні нашої території від мін та бомб. Особливо ті країни, що вже зустрілися з подібною ситуацією: Камбоджу, Хорватію, Чилі, Боснію, Косово, Грузію, представники яких поділилися досвідом у цьому питанні. Адже проблема мінування, на жаль, не нова та є на кожному континенті», — закцентувала народна депутатка України Альона Шкрум.

Як повідомлялося під час сесії на тему розмінування, за оцінками, нині у землі розташовані 110 мільйонів наземних мін. Якщо одна міна коштує від 3 до 30 доларів, то вартість робіт із розмінування значно вища — 300-1000 доларів. Вартість ліквідації всіх становить колосальні 50-100 мільярдів доларів. Країни, які найбільше постраждали від протипіхотних мін: Єгипет, Ангола, Іран, Афганістан, Ірак, Китай, Камбоджа, Мозамбік, Боснія, Хорватія, Сомалі, Еритрея та Судан. Нещодавно, після російської агресії та особливо її ескалації у 2022 році, Україна приєдналася до цієї групи.

ДОВІДКОВО

11-15 березня 2023 року делегація Верховної Ради України бере участь у засіданні 146-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу (Манама, Бахрейн).

До складу делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України