298 фермерських господарств уже отримали зерно, починаючи з 20 березня цього року. Про це в інтерв'ю suspilne.media розповіла директорка насіннєвого підприємства, партнера FАО на Миколаївщині Надія Іванова. За словами Надії Іванової, її господарство було єдиним на Миколаївщині, що запропонувало свої послуги за програмою FАО.

"Згідно з умовами тендеру ми все протруюємо інсектицидом і фунгіцидом. Тобто застосовуємо два препарати для того, щоб захистити від шкідників. Ми протруюємо і фасуємо в мішки - видаємо готове до сівби, повністю оброблене насіння", - розповіла Надія Іванова.

Попередньо планували роздати цієї весни на Миколаївщині тисячу тонн насіння - по дві тонни на господарство. Але вирішили додати ще по півтисячі тонн, бо охочих виявилося понад 500.

За словами директорки, їй переадресували заявки фермерів з Херсонщини, принаймні 72 господарства сусідньої області теж отримають насіннєвий матеріал. 120 тонн передадуть Великій Олександрівці, 24 тонни - господарствам, які ближче до Миколаєва. Зокрема, фермерам колишнього Білозерського району, які можуть приїхати та отримати насіння у Миколаєві.

Заявок могло бути ще більше, але програма орієнтована на господарства, які мають в обробітку від 10 до 500 гектарів землі. Якщо площа ріллі відповідає цій вимозі, але господарство також займається тваринництвом і має великі пасовища, ця допомога йому недоступна.

Фермер Віктор Салій каже, що займається вирощуванням зернових і олійних культур понад 20 років. "Я вже вдруге звертаюся по допомогу, восени ми отримали насіння озимої пшениці. Висадили, отримали гарні сходи, чекаємо на врожай", - розповів Віктор Салій.

За словами фермера Сергія Тютюнника, отриманих двох тонн вистачить, щоб засіяти 10-12 гектарів. Фермер обрав сорт ярого ячменю "Адапт", який уже перевірений саме для південної посушливої зони.

Речниця FАО в Україні Вікторія Михальчук каже, що програма з допомоги фермерам та одноосібникам діє у дев'яти областях України. Реалізується за допомоги уряду Норвегії. У Миколаївській області програма не обмежиться наданням насіннєвого матеріалу. "Найближчим часом на Миколаївщині почнеться роздача ваучерів для родин, які утримують худобу. Це ваучери на суму 300 доларів, аби такі родини могли придбати необхідні матеріали, щоб відбудувати приміщення для утримання тварин, худоби, а також придбати інші необхідні сільськогосподарські матеріали", - повідомила Вікторія Михальчук.

Фото Федора БОНДАРЯ.