Напередодні представники парламенту ознайомились з роботою державного підприємства "Дослідне господарство "Агрономія" Інституту захисту рослин НААН України, йдеться на сайті комітету. Народні депутати побачили результати щоденної праці аграріїв та науковців - посіви озимих, підживлення сходів мінеральними добривами, змогли спостерігати за сівбою ярих зернових, оглянули тракторний парк господарства та молодий горіховий сад площею 75 га.

У заходах, зокрема, беруть участь голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, голови підкомітетів Артем Чорноморов, Маргарита Шол, члени комітету Тетяна Грищенко, Богдан Торохтій, керівник секретаріату комітету Олександр Старинець.

Загалом в Україні, за оцінкою Мінагрополітики, стан осінніх посівів озимих культур 2022 року та розгортання сівби ярого клину дають підстави до перших обережних прогнозів щодо врожаю-2023.

Прогнозовані площі зернових та технічних культур під урожай 2023 року на контрольованій Україною території становлять 19,3 млн га, що фактично співставно з минулорічними 19,8 млн га. При цьому площа озимих під урожай 2023 року менша на мільйон гектарів, натомість ярих очікується більше на 556 тис. га.

Також дещо розширяться площі під культурами, які використовуються для забезпечення потреб внутрішнього ринку, як спостерігалося у випадку з гречкою.

Так, загальний валовий збір зернових та зернобобових у прийдешньому сезоні може становити 44,3 млн тонн проти попереднього показника у 53,1 млн. Зокрема, врожай пшениці очікується на рівні 16,6 млн тонн (20,5 млн у 2022 році), ячменю - 4,8 млн тонн (5,6 млн), кукурудзи - 21,7 млн тонн (25,6 млн).

Водночас прогнозується збільшення валового виробництва олійних культур до 19,2 млн тонн проти 18,2 млн попереднього року. Врожай соняшнику прогнозується на рівні 11,5 млн тонн (11,1 млн), ріпаку - 3,8 млн тонн (3,7 млн), сої - 3,9 млн тонн (3,4 млн). Також очікується збільшення виробництва цукрового буряку - 11,3 млн тонн (9,7 млн).

Фото Комітету з питань аграрної та земельної політики і з Фейсбук-сторінки Олександра Гайду.