На Миколаївщині відбулися ініційовані парламентським Комітетом з питань аграрної та земельної політики слухання "Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану".

У заході під головуванням очільника комітету Олександра Гайду взяли участь голови підкомітетів Артем Чорноморов, Маргарита Шол, члени комітету Тетяна Грищенко, Богдан Торохтій, керівник секретаріату комітету Олександр Старинець, заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, представники галузевих інститутів НААНУ та Миколаївської обласної військової адміністрації, місцеві фермери, ректори аграрних вищих навчальних закладів півдня країни.

Під час обговорення зазначалося, що основною проблемою для аграріїв залишаються заміновані поля. За попередніми оцінками, для забезпечення проведення весняно-польових робіт потребують розмінування землі сільгосппризначення на території Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей загальною площею понад 470 тис. 854 га, йдеться на сайті комітету.

На строки та якість проведення комплексу весняно-польових робіт впливатимуть реальний стан агропідприємств, їх близькість до лінії фронту, наявність спеціалістів (не завжди є змога "забронювати" критично важливих для агровиробництва працівників), забезпечення матеріально-технічними ресурсами. І, звісно, погода.

Такі виклики вимагають від аграріїв нестандартних підходів: надавати на окремих площах переваги менш затратним культурам та технологіям, які передбачають економію пального, зниження затрат на обробіток ґрунту та догляд за посівами тощо.

За результатами комітетських слухань будуть підготовлені та ухвалені відповідні рекомендації.

А напередодні представники парламенту ознайомились з роботою державного підприємства "Дослідне господарство "Агрономія" Інституту захисту рослин НААН України. Народні депутати побачили результати щоденної праці аграріїв та науковців - посіви озимих, підживлення сходів мінеральними добривами, змогли спостерігати за сівбою ярих зернових, оглянули тракторний парк господарства та молодий горіховий сад площею 75 га.

Фото з фейсбук-сторінки Олександра Гайду.