"Про конкретику цієї підготовки розмовляв з віце-канцлером, міністром економіки та енергетики Німеччини Робертом Габеком та послом Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен під час їхнього візиту на один з об'єктів "Укренерго", - розповів голова правління ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Володимир Кудрицький на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Бажання і стратегічні плани - а це плани безпеки українців - насправді полягають у тому, щоб зробити енергетичну систему ширшою та більш децентралізованою. У цьому відношенні дві речі дуже добре поєднуються: потреба в безпеці та стійка енергетична система", - заявив, зокрема, віце-канцлер, міністр економіки та енергетики Німеччини Роберт Габек під час візиту в Україну.

Він зазначив, що Німеччина та Україна мають поглибити своє енергетичне партнерство, аби разом працювати над відновленням української енергосистеми.

Опалювальний сезон, що завершується, був чималим викликом не тільки для України, а й для країн ЄС. Звісно, боротися з ракетними обстрілами найскладніше, але і країни ЄС потерпали від енергетичного шантажу кремля. І теж вистояли.

Німецький уряд та державний банк KfW регулярно надають нам технічну підтримку та позички на відновлення високовольтної мережі та посилення стійкості енергосистеми. Під час масованих російських ракетних атак наші партнери - німецькі оператори Amprion, TenneT, TrasnetBW та 50 Herz - надали більш як сотню одиниць обладнання, необхідного для ремонту магістральних електромереж та підстанцій Укренерго.

Ми їм вдячні, але це не просто благодійність з їх боку. Наші партнери розуміють, що допомагаючи Україні сьогодні швидко відновити енергосистему після ворожих нападів, вони здійснюють інвестиції у спільну енергетичну безпеку та стабільність в усьому регіоні, адже наші енергетичні мережі синхронізовані вже понад рік.

Так працює справжня європейська інтеграція - разом ми стаємо сильнішими і зможемо краще протистояти енергетичному шантажу росії. Станом на сьогодні ми отримали від європейських партнерів та донорів понад 700 мільйонів євро кредитів під мінімальний відсоток. Усі ці гроші працюватимуть для того, щоб захищати українського споживача, написав голова правління ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Володимир Кудрицький на своїй сторінці у Фейсбуці.