На цьому наголосила голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва під час відкриття першого в країні біометанового заводу.

"Попри військову агресію росії українське підприємство запровадило виробництво біометану в країні. Це, за великим рахунком, народження нової перспективної галузі", - зазначила вона.

Очільниця Агентства підкреслила, що запуск виробництва біометану - ще один крок для подолання залежності від кривавих російських енергоносіїв. На важливості проекту також наголосили присутні на відкритті заводу народний депутат Юрій Камельчук, представники профільних асоціацій та компаній.

Для виробництва біометану завод як сировину використовує агровідходи. Такі проекти будуть актуальні як для бізнесу, так і для громад. Виробництво і використання біометану дасть змогу зменшити залежність від імпортного газу, використати весь потенціал агровідходів, активізувати бізнес у суміжних галузях, створити нові робочі місця. Фактично це нова основа для розвитку енергетичних кластерів, а отже, і відновлення регіональної економіки.

"Цей проект - сигнал Євросоюзу про нашу готовність і надалі... робити прорив в енергетиці і запускати нові проекти. Приємно, що... долучилися нідерландські партнери", - зауважила голова Держенергоефективності та нагадала, що в лютому нинішнього року було укладено меморандум про партнерство України та ЄС у сфері відновлюваних газів. Україна має великий потенціал та готова конкурувати з будь-якою країною у виробництві біометану. Нові проекти - нові інвестиції в подальше відновлення країни.

За оцінками експертів, до 2030 року щорічне виробництво біометану в Україні може досягти 1 мільярда метрів кубічних (у разі зняття всіх можливих бар'єрів щодо експорту та стимулювання внутрішнього попиту). "Варто зауважити, що перший біометановий завод - це результат того, як влада, бізнес, міжнародні партнери здатні консолідуватися, заснувати необхідне правове поле і створити умови для запуску цього ринку. І попереду - ще багато роботи, щоб зняти всі перешкоди", - прокоментувала очільниця Агентства.

Додамо, що за обсягом виробництва нове підприємство забезпечуватиме майже 1500 споживачів на рік. А тим часом перші кубометри газу вже пішли в газорозподільчі мережі.

За словами міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, Україна має великий потенціал виробництва біометану. Українські аграрії неабияк зацікавлені в розвитку цієї галузі і вже готові долучатися. Будівництво нових потужностей або переобладнання наявних дасть можливість не лише відмовитися від імпорту газу, що сприятиме нашій енергетичній безпеці, а й перетворить Україну на надійного експортера біометану, і також запебезпечить енергетичну децентралізацію України.

"Тема біометану жива, цікава, і дуже добре, що в Україні працюють підприємства, готові долучитись до розвитку цієї галузі. Я знаю, що вони вивчили європейський досвід, ознайомилися з роботою біометанових заводів у різних країнах. Упевнений, цей досвід буде успішно реалізований в Україні. Зі свого боку Міністерство сприяло розробці законодавчої бази задля розвитку біометанової галузі", - запевнив Микола Сольський.

Нагадаємо

На державному рівні за участю Держенергоефективності було створено правову базу для впровадження ринку біометану. Також Агентство долучалося до підготовки меморандуму про партнерство України та ЄС у сфері відновлюваних газів. На основі біометанових заводів можна створювати енергетичні кластери у громадах. Це дасть змогу комплексно відродити регіон, вирішити питання з енергозабезпеченням, дати робочі місця, переконані в Агентстві і закликали "разом робити все для подальшого розвитку ринку, залучення бізнесу, відновлення регіональної економіки та якісного життя громад!".

Довідково

Біогаз - загальна назва суміші горючих газів, що отримується як результат процесу природного розкладання різних органічних речовин - метанового бродіння. Біометан - це очищений біогаз з відходів харчової промисловості й тваринництва, осаду стічних вод та органічної фракції побутових відходів, який можна закачати в українську газотранспортну систему та використовувати як природний газ. Біометан - екологічний газ, найдешевший з можливих відновлюваних газів.

За матеріалами прес-служб Держенергоефективності та Мінагрополітики.

Коментар фахівців

Мали нагоду побачити історичне для майбутнього української енергетики явище - перший біометановий комплекс. Українська компанія "Галс Агро" тепер може щогодини віддавати в газову мережу 300 кубометрів хімічного аналогу "природного газу" - біометану. Це 7200 кубометрів на добу та 2628000 на рік.

На відміну від природного газу, біометан виробляється із сільськогосподарської сировини, головним чином - із відходів рослинництва і тваринництва. А в циклі його виробництва утворюються ще й дуже необхідні для родючості ґрунту органічні добрива.

Чому перший біометановий завод такий важливий? Причин декілька:

1. Він яскраво демонструє, що український приватний бізнес може видобувати замінник природного газу із того, що росте на наших полях. Без державної підтримки, субсидій і в час війни.

2. Енергонезалежність України можна будувати не лише на надрах, а й на наших врожаях та відходах. За різними оцінками, в Україні є можливість генерувати від 10 до 20 мільярдів кубометрів біометану на рік. Це при тому, що в 2021 році Україна спожила майже 27 мільярдів кубів.

3. Український біометан чекають на європейських ринках. Трейдери і компанії з ЄС за нього готові платити істотно більше, ніж на українському ринку. І це найкращий спосіб інтеграції енергетичних ринків України та ЄС - коли з двох боків є зацікавлені покупці та продавці.

4. Біометан - це нова приватна енергетична галузь. На відміну від більшості інших галузей енергетики, вона не побудована в часи совка, її повністю фінансує приватний бізнес. І це нові бізнес-моделі для українських агрокомпаній та фермерів. Український куркуль стане основою нашої енергонезалежності.

5. Це вже комерційно доступна технологія, вона надійно та перевірено працює. Уже зараз біометан можна використовувати з усім обладнанням, яке було призначено для використання природного газу.

6. Біометан - це відновлюваний газ, він належить до відновлюваної енергетики і цілком відповідає всім екологічним вимогам ЄС. Це не лише "good to have" - це важливо для компаній, які в майбутньому експортуватимуть свій продукт до ЄС і зіткнуться з механізмом CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)

Сам біометановий комплекс, розташований у віддаленій частині Чернігівщини, навряд чи вражає з точки зору візуальної. Ви тут побачите кілька куполів біометанових реакторів, різні ємності для змішування, багато труб, великі газопоршневі двигуни в контейнерах. І невеликий сірий контейнер із табличкою "Bright Biomethane" в якому біогаз фільтрується до того стану, коли його можна віддавати в газову мережу. Але сюди вкладено величезні обсяги професіоналізму та любові до своєї справи українських аграріїв та технологів. І проект справді проривний.

Наступний крок - за державою. Їй для початку потрібно не наламати дров і не заважати розвиватись новій енергетичній галузі, що створюється з нуля. Для цього треба хоча б дозволити експорт біометану. І це стане одним із найпотужніших кроків до енергетичної євроінтеграції.

Георгій ГЕЛЕТУХА,
голова правління Громадської спілки "Біоенергетична асоціація України", член правління Європейської біоенергетичної асоціації;

Андрій ЗІНЧЕНКО,
співзасновник ГО Greencubator, учасник групи "Реформа Енергетичного Сектору" РПР.