Він запрацює вночі з 20 на 21 квітня 2023 року, повідомляє Мінагрополітики.

Не виключено, до переміщення вантажів сусідньою державою застосовуватимуться додаткові заходи контролю, аж до супроводу партій товару співробітниками митних органів Польщі.

Очікується, Румунія, Угорщина, Словаччина та Болгарія не обмежуватимуть транзит сільгосппродукції з України, а ось щодо ввезення на територію країн у режимі імпорту тривають переговори.

Утім, для українських аграріїв важливою умовою реалізації експортного потенціалу залишається робота глибоководних портів Одещини. Вони дають змогу відвантажувати величезні обсяги зернових та олійних, зокрема до країн Африки та Південно-Східної Азії. Тому не дивно, що ця проблема на вустах міжнародної спільноти.

«росія знову блокує постачання українського зерна, підвищуючи ціни на продовольство для людей усюди. За останні кілька днів жодне судно не вийшло з України», — заявляв 18 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен.

Та і в цьому напрямі проглядається оптимістична перспектива. Домовленість про поновлення інспекції суден «зернового коридору» за тимчасовою схемою досягнута під час переговорів віце-прем’єр-міністра України Олександра Кубракова з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром, передає «АПК-Інформ».

«Перехідна схема буде такою: 50% суден інспектуватимуться згідно з переліком, поданим до Спільного координаційного центру українською стороною. Інші 50% формуватимуть із суден, що найдовше перебувають в очікуванні інспекції, та суден продовольчої програми ООН», — уточнив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков. За його словами, схему погодили Україна, Туреччина та ООН. Перемовини наступного тижня будуть продовжені.