Під час 16 занять вони спілкувались із психологом, дізнавалися про підтримку, якою можна скористатися, позбувалися сталих у суспільстві міфів.

Розповідаючи про результати проекту, голова Покровської правозахисної організації «ЩИТ» Марія Шамоніна зазначила:

«Насамперед ми вчили людей розрізняти токсичні та здорові стосунки з партнером, розповідали про форми насильства та способи запобігання йому. Прагнемо мотивувати учасників самостійно втілювати зміни в громаді, використовуючи здобуті знання».

Найпоширеніший міф — що домашнє насильство існує лише у неблагополучних родинах. Утім, воно не має соціальних чи національних меж і може трапитися будь із ким. Найчастіше основою агресії є бажання одного члена сім’ї контролювати іншого.

Ще один поширений міф, який розвінчували тренери проекту: треба почекати — і все зміниться. «Багато жінок вірять, що насильство в їхній сім’ї — це прикрий випадок і що чоловік зміниться, просто має минути час, аби він скористався «ще одним шансом». Тим паче що кривдник може перепрошувати, дарувати подарунки та вкотре запевняти, що більше такого не станеться. Але, на жаль, насильство відбувається знову і знову», — каже Марія Шамоніна.

І ще один сталий міф, який часто можна почути від старшого покоління: «Дітям потрібен батько, навіть якщо він агресивний». Утім, фахівці зауважують: не варто «залишатися заради дітей». Малюки, які зазнають насильства в сім’ї або бачать його, страждають набагато більше за тих, хто зростає з одним із батьків у родинному спокої і любові. Юні свідки насильства страждають душевно, і це негативно позначається на їхньому емоційному стані, взаєминах з однолітками, навчанні. Для них агресія у стосунках стає нормою. Існує ризик того, що вони повторять приклад батьків у дорослому житті.

Команда проекту наголошує: насильство — не норма у родині! Ані фізичне, ані сексуальне чи психологічне. З огляду на гостроту цієї проблеми місцеві активісти націлені на дедалі ширшу інформаційну кампанію. «Наші білборди у центрі Покровська можуть бачити майже 30 тисяч осіб, а листівки з алгоритмом дій щодо запобігання домашньому насильству, руйнації хибних міфів отримали 5 тисяч осіб», — зазначила Марія Шамоніна.

Учасники тренінгу і надалі у вайбер-групі отримуватимуть корисну правову інформацію та консультації психолога у важких життєвих ситуаціях.

Донецька область.