На цьому наголосив заступник міністра енергетики України  Ярослав Демченков під час онлайн-виступу на UKRAINIAN ENERGY TRANSITION FORUM. Захід відбувся у Лондоні за участі представників урядів, дипломатичних установ і бізнесів Великої Британії та України. 

Ярослав Демченков подякував Великій Британії за підтримку, яка допомогла енергетичному сектору України пройти надзвичайно складну зиму.

Заступник міністра поінформував, що в межах підготовки до наступного опалювального сезону в Україні ведуться ремонтні роботи з  відновлення пошкоджених російськими атаками енергетичних об’єктів, продовжується накопичення достатніх запасів обладнання та палива, а також здійснюються заходи з підвищення енергоефективності. Щоб виконати ці роботи у повному обсязі,  важливо, аби міжнародні партнери й надалі надавали допомогу Україні. 

Одним із джерел такої допомоги можуть стати кошти від надприбутків компаній, які були отримані в результаті коливань на енергетичних ринках, зумовлених війною. Спрямування частини таких коштів на відновлення України - це сталі та соціально орієнтовані інвестиції. 

Ярослав Демченков також наголосив, що відновлення української енергетичної інфраструктури – це можливість для приватного бізнесу та міжнародних фінансових організацій інвестувати у стійкість майбутньої енергетичної безпеки Європи. 

«Сьогодні є унікальна можливість для всіх нас подолати цю кризу та вийти з війни сильнішими та відповідальнішими перед майбутніми поколіннями. Це шанс зробити прорив у переході на чисту енергію та перетворити наші енергетичні системи на більш інклюзивні, стійкі та доступні”, - наголосив посадовець.

Заступник міністра звернув увагу, що атомна енергетика, ВДЕ, біоенергетика, гідроенергетика із потенціалом накопичувачів, виробництво водню стануть драйверами енергетичного переходу після перемоги України. Він також підкреслив важливість розвитку мереж, розширення енергетичних коридорів з ЄС, децентралізації енергосистеми. Україна має потенціал стати платформою для реалізації сталих інноваційних проектів, для цього потрібні значні інвестиції, технології та обладнання.  

Тож Ярослав Демченков закликав представників бізнесу долучатися до відповідних процесів.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Міненерго у Фейсбуці.