Підрозділи Сил оборони України надали гідну відсіч ворогові й знищили 21 із 23 крилатих ракет Х-101/Х-555, а також два БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний повідомив, що цілі було знешкоджено в зонах відповідальності повітряного командування «Центр», повітряного командування «Схід» та повітряного командування «Південь».

На жаль, сталися і влучання ворожого залізяччя в мирні об’єкти міст нашої країни. Ворог поцілив у житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури Києва, Українки, Умані та Дніпра. Серед жертв і постраждалих є діти...

На момент здачі номера до друку було відомо про трьох загиблих дітей в Умані і одну вбиту дівчинку у Дніпрі.

За даними КОВА, лише в районі повітряного простору Києва було знищено 11 крилатих ракет. Також було збито два дрони. Через падіння уламків в Оболонському районі столиці перебито локальну лінію електромереж та пошкоджено дорогу. На щастя, у столиці минулося без жертв серед цивільного населення та серйозних руйнувань.

Неспокійно було на Київщині. Зокрема, в місті Українка. Там унаслідок падіння уламків російської ракети є влучання в багатоповерхівку. Пошкоджено кілька квартир.

Постраждала дитина, 13-річна дівчинка. Її доправили до Охматдиту.

В Умані на Черкащині росіяни вдосвіта вдарили в житлову дев’ятиповерхівку. Практично знищено перший під’їзд. За попередніми даними, там проживали 109 осіб, 46 квартир, з них 27 повністю зруйновано. Багато загиблих та травмованих. Серед жертв — дитина, якій було приблизно 3 роки. На місті трагедії працювали правоохоронці, рятувальники, волонтери.

Голова МВС Ігор Клименко повідомив, що з-під завалів вдалося врятувати 16 людей. З них дев’ятеро перебувають у лікарні. Одна людина у вкрай важкому стані.

Загалом в Умані від підступного удару нелюдів пошкоджений цілий новий спальний мікрорайон, майже десять багатоповерхівок. За загиблими внаслідок російської агресії в Умані оголошено триденну жалобу. У громаді скасовано всі розважальні заходи.

Також уранці російська армія вчинила масовану атаку на Дніпропетровщину. Військові з повітряного командування «Схід» збили над областю 7 крилатих ракет. Проте не минулося без трагічних наслідків. У Дніпрі зруйновано приватний будинок. Загинули 2-річна дівчинка та 31-річна жінка. Троє людей постраждали. 58-річного чоловіка та 57-річну жінку у стані середньої тяжкості доправили до лікарні. 31-річний чоловік лікуватиметься амбулаторно.

Вогнеборці працювали й на іншому об’єкті, який понівечено через ворожу атаку, — палала будівельна база. Полум’я охопило 400 квадратних метрів, але зусиллями рятувальників вогонь вдалося локалізувати. Постраждала 70-річна жінка. Лікарі надали їй допомогу, від пережитого оговтуватиметься вдома.

Не минулося й без артилерійського удару. Вночі агресор обстріляв Червоногригорівську громаду Нікопольського району. Ніхто не постраждав. Наслідки уточнюються.

«Ворог знову атакував Україну ракетами та БПЛА. Мішені терористів — мирні люди та об’єкти», — наголосив Президент Володимир Зеленський, відреагувавши на удари рф по українських містах.

Глава держави вкотре закликав світ дати справедливу відповідь агресивним діям кремля.

Водночас Володимир Зеленський подякував захисникам, рятувальникам і всім, хто допомагає долати наслідки ворожих атак, а також висловив співчуття рідним жертв держави-терориста.

Фото ДСНС України.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук —про черговий терористичнийакт кремля

«російські терористи.

Цієї ночі Україна пережила чергову атаку, мирні люди прокинулися від вибухів, мирний житловий будинок здригнувся від влучання ракети, мирні громадяни, на жаль, загинули.

Мирні українці.

Такою є «стратегічна» ціль у російських виродків».

З рішучим осудом злочинних дій кремля  виступила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

«Варварські цинічні обстріли і вбивство мирного населення глибоко вночі, саме тоді, коли люди спали, — це абсолютне зло. Його не зупинять жодні мирні ініціативи від посередників, бо росія прийшла в Україну з єдиною метою — вбивати і знищувати наш народ, — наголосила Віцеспікерка Українського Парламенту. — Цих вбивць і терористів зупинить тільки воєнна поразка, сила сучасної зброї, жорстких санкцій, повної ізоляції від цивілізованого світу — сила міжнародного кримінального переслідування та невідворотного покарання за всі воєнні злочини і геноцид Українського народу.

російським державним терористам треба повністю закрутити гайки!

Співчуваємо рідним і близьким загиблих. Бажаємо якнайшвидшого одужання та відновлення всім постраждалим громадянам. Вони не повинні залишатися наодинці в біді та мають отримати всю необхідну допомогу від держави та місцевої влади».