На заході зібралися понад 170 учасників: представники Парламенту, Мінвідновлення, Міндовкілля, Агентства відновлення, Єврокомісії, органів місцевого самоврядування, асоціацій, експертного середовища.

«Енергоефективність передусім! Саме цей європейський принцип Держенергоефективності просуває в усіх сферах життя. Особливо, він повинен бути ключовим, коли йдеться про відбудову країни, відновлення економіки та громад», - наголосила Ганна Замазєєва.

Голова Держенергоефективності переконана, що громади мають стати проактивними в енергоефективності: «Впроваджуємо розумне управління енергоспоживанням –  припиняємо марний витік мільйонів гривень. Крім цього, заощаджені гроші – це вивільнені кошти на відбудову і розвиток (пенсії, соціальні виплати), нові проєкти, які підвищать соціальний добробут громад та забезпечать додаткові робочі місця».

Ціль Держенергоефективності – запровадити комплексний і системний підхід в державі до питань енергоефективності. 

«Щоб впровадити системність, ми працюємо як над втіленням вже відомих інструментів, так і плануємо абсолютно нові потужні програми. Разом із командою Олександра Кубракова з Мінвідновлення та депутатами нам вдалося зробити вагомий крок. Мова йде про створення Фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації України, який буде наповнюватися за рахунок надходжень з податку на викиди СО2», - повідомила Голова Агентства Ганна Замазєєва.

Створений фонд декарбонізації стане постійним джерелом фінансування численних програм з енергоефективності, які Держенергоефективності вже готує для різних секторів економіки.

Агентство вже розробило порядок використання коштів фонду і найближчим часом очікує його прийняття. 

Водночас Держенергоефективності розробляє цілу низку інструментів, які допоможуть громадам, населенню та бізнесу на місцях отримати швидкий доступ як до фінансування, так і до сучасних енергоефективних технологій.

Зокрема, це  такі програми, як:

● допомога населенню у впровадженні енергоефективних заходів;

● підтримка приватних домогосподарств у встановленні твердопаливних котлів, а також теплових насосів, сонячних колекторів тощо;

● стимулювання вітчизняного виробництва котлів на біомасі, модульних котелень тощо;

● підтримка муніципалітетів, об’єктів критичної інфраструктури, бізнесу у переході на альтернативні джерела енергії;

● здешевлення кредитів для ЕСКО-компаній, щоб прискорити відбудову лікарень, шкіл та інших соціальних об’єктів;

● перехід на електротранспорт та інші програми. 

«Також ми запускаємо національну лізингову платформу - унікальний фінансовий інструмент, завдяки якому українські громади матимуть доступ до сучасного енергоефективного обладнання від провідних у світі виробників», - зауважила Ганна Замазєєва.

Зазначимо, що Єврокомісія підтримує плани України на шляху до своїх цілей у сфері енергоефективності та кліматичної нейтральності. 

«Реформи, які проводить Україна, також мають прив’язку до зеленого курсу. Це важливо на шляху до отримання повноцінного членства в ЄС, тож ми готові й надалі вас підтримувати та невдовзі розпочнемо реалізовувати нові проекти в рамках Угоди мерів», - повідомила під час свого виступу нинішня заступниця гендиректора з питань добросусідства і розширення Європейської комісії Катаріна Матернова.

Вл. Інф.