Прикарпатські тероборонівці удосконалюють навички.

На Івано-Франківщині 5 травня — чергові військові навчання. До цього вже звикли місцеві мешканці. У строю — підрозділи Територіальної оборони ЗСУ. На полігонах вдосконалюють бойову підготовку. А ті бійці ТрО із Прикарпаття, які несуть службу в гарячих точках, у вільний від вахти час зміцнюють теоретичні знання і відпрацьовують практичні навички.

«Готові до будь-якого розвитку подій, отож практично щодня тренуємо свої резерви, — розповів військовослужбовець одного з підрозділів івано-франківської бригади Тероборони на псевдо «Коба». — Всі хлопці мають бойовий досвід, тож знають, як найімовірніше може поводитися противник. Щоразу обираємо для навчань різні локації, щоб відпрацювати навички в польових умовах».

Військовослужбовець наголошує на тому, що під час тренувань використовують натовську тактику та іноземні види стрілецької зброї. Бійці вчаться виявляти і знешкоджувати вибухівку, надавати першу домедичну допомогу та успішно виконувати бойове завдання. Для цього розробляють різні сценарії та використовують розвідувальні дрони. Для успіху вкрай важливі злагодженість і командна робота.

Навчання в польових умовах.

Із тилової Івано-Франківщини налагоджено велику волонтерську допомогу військовим. Це —  харчування, медикаменти та спорядження. А ще в області одне з підприємств запровадило випуск безпілотних літальних апаратів. Із ними наші захисники можуть вести розвідку та завдавати ударів по ворожих позиціях. Дрони мають функцію бумеранга, тобто після виконання завдання повертаються на початкову позицію навіть після втрати над ними керування.

«Унікальність нових розробок у тому, що противник не може відстежити переміщення чи місцеперебування операторів дронів, — наводять коментар технічного директора проекту Андрія Герилишина на сайті uspih.in.ua. — Перевагою є те, що БПЛА не ведуть відеозапису, а зібрані матеріали передаються безпосередньо оператору на наземну станцію. Тож ворог не зможе скористатися інформацією навіть після захоплення апарату».

Мобілізується і молодь. Якраз цієї пори старшокласники освітніх закладів беруть участь у практичних навчально-польових заняттях із виконанням початкових вправ стрільби з бойового автомата. Приміром, у Калуші військовослужбовці-викладачі після детального інструктажу з техніки безпеки та під пильним супроводом допустили юнаків до стрільби з бойовими набоями в нерухомі цілі.

Гартується юнь.

За словами керівника стрільб майора Андрія Гладенького, школярі закріпили навички розбирання-складання автомата, порядку виконання вогневих вправ та надання першої домедичної допомоги. Це дуже важливий досвід для юнаків і дівчат як майбутніх захисників.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Обласного центру комплектування та соціальної підтримки.