Пропозиція шрифту для станції метро «Площа Українських Героїв».

Фото: bohdan.com.ua

На пленарному засіданні другої сесії Київської міськради дев’ятого скликання більшістю депутатів прийнято рішення позбутися імперських маркерів у столичному метрополітені. Тут уже не буде таких назв станцій, як «Дружба народів» і «Площа Льва Толстого». Тепер у підземці працюватимуть станції «Звіринецька» і «Площа Українських Героїв». Назву проектної станції «Проспект Правди» замінено на «Варшавська».

«Уже понад рік міська влада спільно з громадськістю проводить масштабний процес дерусифікації міських об’єктів у столиці. Це стосується, зокрема, перейменування вулиць, провулків, площ, бульварів, узвозів, а також станцій київського метрополітену. Так, сьогодні було підтримано рішення про перейменування станції «Площа Льва Толстого» на «Площу Українських Героїв», а станції «Дружби народів» — на «Звіринецьку».

Загалом сьогодні перейменовано 26 міських об’єктів. У столиці більше немає місця ворожим наративам, які нам десятиліттями нав’язував кремль», — наголосив заступник міського голови — секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Зникнуть з топонімічної мапи столиці і вулиці Генерала Матикіна, Володі Дубініна, Пролетарська, Левітана, Ріхарда Зорге, Червоноткацька, Матросова, провулки Червонозаводський, Чехова, Лермонтова, Кулібіна, Волго-Донський.

Замість них з’являться міські об’єкти, названі імена видатних українських діячів — письменниці, чий літературний спадок становить понад 30 томів, Докії Гуменної, видатного майстра графіки, який увійшов в історію як автор ілюстрацій до поеми Котляревського «Енеїда», Анатолія Базилевича, народної артистки України Наталії Лотоцької, лікарки-кардіолога, однієї із засновниць Академії медичних наук України Любові Малої.

У Києві названо вулиці і на честь відомих діячок — правозахисниці, журналістки Надії Світличної та письменниці, жертви Великого терору Зінаїди Тулуб. Деяким вулицям повернуто історичні назви.