Це рішення стане основою для перегляду тарифів для населення.

Відповідну постанову було ухвалено на засіданні нацрегулятора. В залежності від класу напруги тарифи для обленерго з червня будуть збільшенні від 7% до 34%. З липня розцінки будуть ще більші в середньому на 23%.

Відтак двооетапне підвищення тарифів на розподіл з 1 червня та з 1 липня отримали "Вінницяобленерго", "Волиньобленерго", "ДТЕК Дніпровські електромережі", "Закарпаттяобленерго", "ДТЕК Київські електромережі", "ДТЕК Київські регіональні електромережі", "Львівобленерго", "Миколаївобленерго", "ДТЕК Одеські електромережі", "Полтаваобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Сумиобленерго", "Тернопільобленерго", "Харківобленерго", "Хмельницькобленерго", "Черкасиобленерго", "Чернігівобленерго", ПрАТ ПЕЕМ "ЦЕК" (та ДПЕМ ПрАТ "Атомсервіс", "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля", "Укрзалізниця", "Нафтогаз Тепло".

Водночас для операторів систем розподілу, розташованих на прифронтовій території, продовжено чинний тариф до кінця червня та встановлено нові тарифи з липня цього року. Це стосується таких компаній як "ДТЕК Донецькі електромережі", "Запоріжжяобленерго", "ДТЕК Високовольтні мережі", "Луганське енергетичне обʼєднання", ДП "Регіональні електричні мережі".

Під час розгляду зазначеного питання члени комісії спочатку хотіли перенести прийняття, проте зважаючи на те, що це рішення стане обґрунтуванням для зміни тарифів для населення (механізм спецобов’язків ПСО), які завершують дію 31 травня, рішення все ж було прийнято 23 травня.

"Наше рішення має закладатися в параметри ПСО і пропонуватись нами, як регулятором. Тому логічно, що ми маємо прийняти це рішення, а далі ПСО вже відбудовуватиметься в залежності від нашого рішення. Тому пропоную прийняти це рішення сьогодні", - сказав член регулятора Валерій Тарасюк.

Нагадаємо

24 березня 2023 року уряд подовжив дію механізму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку електроенергії, яким регулюється "пільговий" тариф на електрику для населення, до 30 квітня. 1 квітня мав закінчитися спеціальний період з пільговими цінами на електроенергію.

В квітні 2023 року Уряд відклав підвищення тарифів на електроенергію для населення ще на місяць. Отож, поточні тарифи діятимуть до 31 травня цього року.

Нині для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 гривні за кіловат-годину при споживанні до 250 кіловат та 1,68 гривень –  при споживанні понад 250 кіловат-годин на місяць.

За інформацією голови НКРЕКП, Костянтина Ущаповського, діючий тариф на електроенергію для населення покриває тільки чверть витрат на її виробництво, транспортування і сплату податків. 

За його словами, економічно обґрунтований тариф для домогосподарств складає близько 6 грн за кіловат-годину.

Поки що розглядається декілька варіантів зміни цін на електрику для домогосподарств. Найбільш вирогідний – зокрема підвищення цін з 1,44-1,68 грн за кВт/год до 2,4-2,8 грн за кВт/год.

Тим часом

У Верховній Раді підтримують підвищення тарифів на електроенергію для населення. «Перегляд тарифу на розподіл електроенергії – питання енергетичної безпеки країни», – заявив народний депутат України, перший заступник голови парламентського комітету з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.

В рамках засідання НКРЕКП він  зазначив, що підвищення тарифу на розподіл електроенергії для обленерго важливе для енергетичної безпеки та підготовки ОСР до зими.

«Для тарифної організації, ліцензіата, тариф – це єдине джерело надходжень. ОСР зараз опинилися в дуже складній ситуації. Тому питання перегляду тарифу – це питання не просто гасел, а питання енергетичної безпеки та підготовки до зими», – наголосив народний обранець.

Олексій Кучеренко підкреслив, що необхідно буде вирішити також питання тарифу підсанкційних енергокомпаній.

«Недофінансування в тих українських областях ОСРів відповідно буде ставити під загрозу питання стабільного енергопостачання. Це питання треба кардинально вирішувати, бо мова йде про українців, яким не пощастило проживати на території цих ОСР».

Коментуючи підвищення тарифів для домогосподарств, Олексій Кучеренко заявив, що підвищити тарифи можуть приблизно на 1 грн — це, мовляв, не смертельна сума.

«Більшість споживають до 150 кВт.год., тобто на місяць вони платитимуть додатково 150 грн. Для малозабезпечених громадян нічого не зміниться, покриватимуться субсидії», — наголосив народний обранець.

Нагадаємо

За словами Голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрія Геруса, на підготовку до зими вітчизняній енергетиці потрібно близько 40 млрд гривень. Оскільки енергосистема України постраждала через російські ракетні удари.

Фото з відкритих джерел.