У Донбасі «ставлять на потік» сучасний метод діагностики пороків серця — пульсоксиметрію 
Анастасія Самченко з Донецька вчиться у випускному класі школи, пише наукову працю з математики й готується стати архітектором. Енергії в дівчинки — сила-силенна! А два роки тому Насті діагностували складну форму вродженого пороку серця (ВПС) — коарктацію аорти. Тільки половина дітей з такою патологією мають шанс дожити до десяти років, інші гинуть від ускладнень.
Дівчинку прооперирували фахівці Інституту невідкладної та відновної хірургії імені Гусака. «Оперував Ігор Мокрик протягом 12 годин. Тепер живу повноцінно, періодично здаю аналізи крові. Нещодавно робили УЗД — кажуть, усе добре», — усміхається Настя. Завідувач відділення дитячої кардіохірургії та реабілітації інституту Ігор Мокрик коментує: «Діагноз Насті поставили недостатньо вчасно, коли вона потрапила до нас, уже розвилися ускладнення, тому довелося проводити дуже непросту операцію».
Відповідно до статистики, один відсоток всіх дітей світу народжується із хворобами серця. У Донецькій області це близько 450 життів на рік. Рання діагностика допоможе лікарям лікувати хворобу, а не її ускладнення. Сучасний спосіб визначення ВПС у немовлят — пульсоксиметрія. На впровадження цієї методики спрямований проект «Пульс нового життя», що його фахівці інституту реалізують разом із благодійною організацією «Дитячі серця».
«Пульсоксиметрія дає можливість визначити насичення киснем гемоглобіну крові в організмі — багато вроджених пороків серця характеризується зниженням цього показника. Розроблено протоколи, які дають змогу на підставі пульсоксиметрії оцінити ступінь ризику ВПС, і якщо він високий — дитині показані складніші дослідження, на-приклад, ехокардіографія», — пояснює завідувач відділення. Пульсоксиметр зручний у користуванні: велика біла «прищіпка» чіпляється пацієнтові на палець, і на маленькому екрані з’являється потрібний показник.
Проект буде реалізовуватися в Донецькій і Луганській областях. Кожному пологовому стаціонару цих регіонів куплять по два пульсоксиметри — загалом 176 штук: вартість одного приладу — близько 2500 гривень.
Нині у відділенні дитячої кардіохірургії та реабілітації працюють шість фахівців клініки «Chіldren’s Mercy» (Канзас-Сіті, штат Міссурі, США), які співробітничають із Донецьком уже шість років. Один із них, кардіохірург Джеймс О’Браєн, підтримує починання українських колег: «Пульсо-ксиметрія має міжнародне визнання, у США ця методика рекомендується не тільки медичними організаціями, а й органами влади: нещодавно в нашому штаті прийнято закон, який передбачає обов’язкове використання пульсоксиметрії у всіх немовлят».
Ще одне «гаряче» питання — будівництво нового центру дитячої кардіохірургії на території інституту. Введення його в експлуатацію планується наприкінці цього або на початку наступного року, корпус уже готовий на 75 відсотків.
Донецька область.
 
Ігор Мокрик (ліворуч) і Джеймс О’Браєн.
Фото надано Донецьким прес-клубом.