російські окупанти підірвали Каховську ГЕС (Фото:Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

російські війська підірвали Каховську ГЕС, підтвердила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

«Можу підтвердити факт підриву. Зараз уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується. ГЕС підірвана окупантами», – заявила вона.

Містам і селищам нижче по Дніпру загрожує затоплення, його пік очікується ближче до опівдня. Влада Херсонської ОВА оголосила про термінову евакуацію.

«російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Зараз уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення», — підтвердили руйнування ГЕС в ОК Південь, повідомлення було оприлюднене о 6:04 ранку 6 червня. Про підрив ГЕС окупантами повідомили також МВС, голови Херсонської ОВА та міської військової адміністрації Херсона.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін близько 7:00 повідомив, що пік затоплення очікується орієнтовно о 12:00.

У правобережних районах міста Херсона та селищ, де очікується затоплення, оголошено про евакуацію автобусами. Зокрема, відповідно до оголошення МВС, це такі населені пункти:

Миколаївка,

Ольгівка,

Львове,

Тягинка,

Понятівка,

Іванівка,

Токарівка,

Придніпровське,

Садове

частково місто Херсон — острів Корабел.

Українська влада також закликала мешканців окупованої лівобережної частини Херсонщини подбати про безпеку.

 

Стежимо за розвитком подій та наслідками підтоплення півдня України через підрив Каховської ГЕС

08:15 Мікрорайон Корабел в Херсоні знеструмлено, невдовзі також відключать газ — МВА

08:07 Затоплені приватні будинки, гаражі: у Херсоні підтоплює мікрорайон Корабел

07:57 «Техногенний шантаж». В ОК Південь прокоментували підрив окупантами Каховської ГЕС та розповіли, що постраждає у першу чергу

«росіяни підірвали частину конструкції [Каховської ГЕС] і використовують чергову карту техногенного шантажу для того, щоб тиснути на сили оборони та Україну. Не маючи сил чекати, звідки піде контрнаступ, вони намагаються спровокувати певну ситуацію», — заявила керівниця об'єднаного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк, коментуючи підрив росіянами Каховської ГЕС.

За її словами, зрозумівши, що скоїли, росіяни, зараз самі евакуюються.

«Тому що в першу чергу постраждає лівий берег, оскільки він географічно нижчий і відповідно перша частина води, основне затоплення — припаде саме туди», — сказала вона.

07:52 Росіяни відповідатимуть за позбавлення питної води людей у Херсонщині та Криму — Єрмак про підрив ГЕС

В Офісі Президента назвали підрив Каховської ГЕС «черговим воєнним злочином російських терористів».

«Це екоцид. росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на Півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери. Також їх дії несуть загрозу для ЗАЕС».

07:45 Президент Зеленський скликає екстренне засідання РНБО через підрив греблі Каховської ГЕС

Про це інформує секретар РНБО Олексій Данілов.

07:12 Десять селищ і частково Херсон: перелік населених пунктів, яким загрожує затоплення, від МВС

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення, повідомили в МВС України.

Йдеться про потенційні зони затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел

Рівень води підіймається, тож усім, хто знаходиться у зоні небезпеки необхідно:

вимкнути всі електроприлади

взяти документи і речі першої необхідності

подбати про близьких і домашніх улюбленців

виконувати інструкції рятувальників та поліцейських

Людей також закликають користуватися інформацією лише з офіційних джерел України. «Довіряйте поліцейським, рятувальникам ДСНС та нашим захисникам», — закликали в МВС.

06:50 Голова Херсонської ОВА оголосив евакуацію та попередив про критичний рівень затоплення ближче до опівдня

За словами Олександра Прокудіна, російська армія «здійснила черговий акт терору» і підірвала Каховську ГЕС. «Через п’ять годин вода дістане критичного рівня», — наголосив Прокудін.

Посадовець закликав мешканців зон ризику зібрати документи, необхідні речі та чекати на евакуаційні автобуси.

Про евакуацію оголосив також Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.

Підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована

Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Про це інформує прес-служба підприємства.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

Енергоатом моніторить ситуацію і слідкує за діями рашистів на ЗАЕС разом з іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції, зокрема, МАГАТЕ.

Про будь-які зміни буде оперативно повідомлено.

Нагадаємо

У травні повідомлялося, що на пошкодженій російськими військовими Каховській ГЕС триває неконтрольований скид води. Центр журналістських розслідувань оприлюднив нове відео, відзняте 11 травня, на якому видно, що через відкриті й частково зруйновані окупантами гідротехнічні затвори ГЕС витікають потужні потоки води. Також видно підвищений рівень води в Дніпрі та підтоплене узбережжя в Новій Каховці.

Тим часом

Деякі проросійські телеграм-канали повідомляли про загрозу прориву греблі Каховської ГЕС.

 

Вл. інф.